Svijet     | 28.09.2021. 17:49 |

Jordanski avioprevoznik nastavlja s letovima za Siriju

FENA Internet

AMMAN, 28. septembra (FENA) - Jordanska nacionalna aviokompanija nastavit će s direktnim letovima za Damask 3. oktobra, javila je državna novinska agencija u utorak, skoro deceniju nakon što su letovi prekinuti zbog rata u Siriji.

Nastavak letova posljednji je znak otopljavanja odnosa između dva susjeda.

Odluka je objavljena na kraju dvodnevnog ministarskog sastanka održanog u jordanskoj prijestonici Ammanu, na kome su dvije strane raspravljale o jačanju saradnje u sektorima trgovine, saobraćaja, energetike i poljoprivrede, javila je novinska agencija Petra.

Aviokompanija Royal Jordanian prekinula je letiove za Damask, sirijsku prijestolnicu, i Aleppo u 2012., na vrhuncu sirijskog građanskog rata, iz sigurnosnih razloga. U 2019., dok su vojne operacije jenjavale, aviokompanije su bile u stanju da nastave letove kroz sirijski zračni prostor. U oktobru 2018. Jordan je također ponovo otvorio ključni granični prelaz sa Sirijom, omogućujući nastavak priliva roba između dvije zemlje.

Jordan je bliski zapadni saveznik i nudio je podršku sirijskim pobunjenicima koji su djelovali u blizini njegove granice. Ta je zemlja domaćin za više od 650.000 sirijskih izbjeglica.

Nakon decenije sukoba, vojne operacije u Siriji uglavnom su prestale nakon što su snage predsjednika Bashara Assada - potpomognute saveznicima  Iranom i Rusijom - ponovo osvojile većinu teritorija koje su prethodno držali pobunjenici.

Nedavno su neke arapske zemlje izrazile spremnost da poboljšaju odnose sa Sirijom, čije je članstvo u Arapskoj ligi ukinuto u 2011. zbog gušenja protesta, prenosi AP.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Aviokompanije preusmjerile letove nakon izraelskog napada na Iran

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

Iran najavljuje odlučan odgovor nakon izraelskog napada na konzulat u Damasku

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'