Svijet     | 29.09.2021. 08:36 |

YouTube blokirao i uklonio njemačke kanale ruskog RT-a

FENA Internet

MOSKVA/BERLIN, 29. septembra (FENA) - Video platforma YouTube blokirala je i uklonila kanale njemačke ruske državne televizije RT.

Glasnogovornik YouTubea potvrdio je blokiranje i uklanjanje dva kanala u utorak navečer kao odgovor na upit dpa.

RT DE, stranica ruskog informativnog kanala na njemačkom jeziku, također je na svojoj web stranici izvijestila da su kanali blokirani.

Glavna urednica moskovskog RT-a, Margarita Simonyan, oštro je kritikovala potez YouTubea na Twitteru i nazvala situaciju "medijskim ratom". RT je ranije bio poznat kao Russia Today.

YouTube je saopćio da je nedavno RT DE-u skrenuta pažnja da je državni medij prekršio politiku (dez)informisanja o koronavirusu. RT DE-u je tada privremeno zabranjeno postavljanje video zapisa na njihov YouTube kanal.

YouTube tvrdi da je RT DE tada koristila drugi kanal i oni su to nazvali pokušajem zaobilaženja zabrane, a naveli su kao razlog blokiranja i uklanjanje njemačkih kanala RT-a.

RT sebe smatra "nepravedno optuženim" i razmatra pravne radnje protiv "proizvoljnog blokiranja", rekao je glasnogovornik RT DE za dpa. RT DE ima oko 600.000 pretplatnika na YouTubeu.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova nazvalo je to "informativnim napadom bez presedana počinjenim s očitim vršenjem pritiska od strane Njemačke". Za to nisu dostavili dokaze.

Ministarstvo je također zaprijetilo kontramjerama njemačkim novinarima u Rusiji, ne navodeći konkretne detalje. Ministarstvo je u saopćenju navelo da su ti koraci ne samo prikladni, već i neophodni.

RT se namjerava proširiti u Njemačkoj. Planiran je TV program na njemačkom jeziku, čije se predstavljanje očekuje u decembru. Međutim, nedostaje mu dozvola za emitovanje programa. 

RT se na Zapadu često kritikuje kao propagandno oružje Kremlja. Centralna optužba je da kanal širi teorije zavjere i dezinformacije u ime ruske države.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Avioni više neće prevoziti poštu unutar Njemačke

Nekoliko osoba poginulo u sudaru autobusa u blizini Leipziga

Baerbock: Humanitarne organizacije moraju biti u prilici da nesmetano dostavljaju pomoć u Gazu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom