Svijet     | 29.09.2021. 10:03 |

Četiri dobitnika nagrade 'alternativni Nobel' za osnaživanje zajednica

FENA Internet

KOPENHAGEN, 29. septembra (FENA) - Nagrada za životno pravo, također poznata kao "alternativni Nobel" dodijeljena je u srijedu trima aktivistima i jednoj organizaciji, a koji rade na osnaživanju zajednica, počev od zaštite djece do zaštite okoliša.

Švedska fondacija za životno pravo, koja dodjeljuje ovu nagradu, rekla je da “suočeni s pogoršanjem klimatske krize, snažnim državnim i korporativnim interesima, pa čak i terorističkom prijetnjom, dobitnici ove nagrade za 2021. godinu dokazuju da je solidarnost ključ bolje budućnosti za sve.”

Dobitnici su Marthe Wandou, aktivistica za rodnu ravnopravnost i mir koja od 1990-ih na području jezera Čad u Kamerunu radi na sprečavanju seksualnog nasilja nad djevojčicama i na pomoći žrtvama nasilja, prenosi AP.

Fondacija je također odala počast ruskom borcu za zaštitu okoliša Vladimiru Slivyaku, jer je podržao protivljenje građana ugljenoj i nuklearnoj industriji u zemlji. Suosnivač je Ecodefensea, koja je jedan od vodećih ruskih ekoloških organizacija.

Aktivistkinja za prava domorodaca Freda Huson iz Wet’suwet’en naroda u Kanadi dobila je alternativnog Nobela “zbog predanosti povratku kulture svog naroda i odbrani svoje zemlje od katastrofalnih projekata naftovoda”.

Četvrti dobitnik ove nagrade je Pravna inicijativa za šume i okoliš sa sjedištem u Indiji, ili LIFE, koja koristi zakon i pravne procese kako bi osnažila često ranjive zajednice i pomogla im da se suprotstave moćnim interesima te da imaju glas u procesu donošenja odluka, saopćila je švedska fondacija.

Osnovana 1980. godine, godišnja nagrada Right Livelihood Award (Nagrada za životno pravo) odaje počast naporima za koje je osnivač nagrade, švedsko-njemački filantrop Jakob von Uexkull, smatrao da su ignorisane pri dodjeli Nobelove nagrade.

Svaki laureat će dobiti novčanu nagradu od milion švedskih kruna (115, 520 USD) i odat će im se počast tokom virtualne dodjele nagrada 1. decembra.

Fondacija je saopćila kako je 2021. godine razmotren rekordan broj od 206 nominiranih iz 89 zemalja. Dobitnici nagrade Right Livelihood Award posljednjih godina bili su švedska klimatska aktivistica Greta Thunberg, američki advokat za građanska prava Bryan Stevenson i zatvorena iranska pravnica Nasrin Sotoudeh.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Bira se najljepša poštanska marka izdana u 2023. godini

NATO Štab Sarajevo dodijelio nagrade u čast heroja iz cijele BiH

U sjedištu Vlade FBiH uručene nagrade najzaslužnijim sportistima (VIDEO)

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana