Bosna i Hercegovina     | 29.09.2021. 10:00 |

Održan drugi sastanak predmetnih radnih skupina za izradu kurikula

FENA Saopćenje

VITEZ, 29. rujna (FENA) - U Vitezu je održan drugi sastanak koordinatora, voditelja i članova predmetnih radnih skupina zaduženih za izradu prijedloga predmetnih kurikula za osnovne škole, gimnazije i općeobrazovne predmete u srednjim strukovnim školama županija u kojima se nastava izvodi po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku.

Na sastanku su bili voditelj stručnog tima i pomoćnik ministrice obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) Mario Mikulić, ministar obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta Srednjobosanske županije (SBŽ) Bojan Domić, ministrica obrazovanja Posavske županije (PŽ) Ana Andrić, ministrica obrazovanja Hercegbosanske županije (HBŽ) Gordana Nakić, ministrica obrazovanja Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) Ružica Mikulić, ravnateljica Zavoda za odgoj i obrazovanje Jadranka Bošnjak, ravnatelj Zavoda za školstvo Mostar Željko Ćorić te ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević, priopćeno je iz Vlade HBŽ-a.

Ministar Domić tom je prigodom kazao kako se radi o "generacijskom projektu koji je od iznimnog značaja i velike važnosti".

"Želio bih zahvaliti svima, posebno prosvjetnim djelatnicima, koji daju sebe i svoje znanje te sudjeluju u izradi kurikula, zbog svih nas, a posebno naše djece. Riječ je o najznačajnijem dijelu obrazovne reforme, a ovim putem želim zahvaliti ravnateljici Zavoda za odgoj i obrazovanje i ravnatelju Zavoda za školstvo, kao i dragim kolegicama iz ostalih ministarstava, posebno ministrici Ankici Gudeljević što je prepoznala značaj naših aktivnosti i što je danas s nama", poručio je ministar Domić.

Ministrica Gudeljević u svom je govoru istaknula koliko je bitno da sve županije koje rade po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku imaju iste kurikule, te da oni trebaju biti kompatibilni s kurikulima iz Republike Hrvatske kako bi generacije koje dolaze učili i odgajali u duhu hrvatskog naroda.

"S tim u vezi bilo bi veoma značajno da se u nove kurikule ugrade i obilasci svih naših kulturno-povijesnih spomenika i područja kako bi djeca i mladi bili svjesni svog identiteta. Toliko toga ima o čemu djeca niti uče niti znaju i zato smatram da je veoma značajan korak da u terensku nastavu i izlete budu uključeni upravo ovi hrvatski kulturni, kako objekti tako i područja s hrvatskim obilježjima", izjavila je Gudeljević.

Nakon uvodnih pozdrava i obraćanja prof. dr. sc. Luciana Boban održala je predavanje na temu "Ishodi učenja i njihov odnos prema drugim elementima kurikula" u okviru kojega je približila ishode učenja u odnosu na sadržaj i ciljeve, karakteristike ishoda te formuliranje istih. Nakon prezentacije slijedio je aktivni rad po predmetnim radnim skupinama.

Radni sastanak završen je donošenjem zaključaka i planiranjem daljnjih aktivnosti i njihove dinamike, stoji u priopćenju.

 

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Dogovor o poboljšanju odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama ZDK

Hrvatska: Gotovo 38.000 zaposlenih u obrazovanju nezadovoljno koeficijentima

Hota-Muminović u posjeti školama: Želimo vidjeti iz prve ruke kako napreduje reforma

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'