Svijet     | 29.09.2021. 11:58 |

Francuska prodala artiljerijske topove Češkoj

FENA Internet

PARIZ, 29. septembra (FENA) - Francuska će prodati Češkoj 52 artiljerijska topa "Cezar" u sporazumu vrijednom 257 miliona eura dok se Pariz zalaže za veću evropsku odbrambenu autonomiju, izjavio je u srijedu zvaničnik ministarstva oružanih snaga.

Predsjednik Emmanuel Macron rekao je u utorak da Evropa mora prestati biti naivna kada je u pitanju odbrana njenih interesa i da mora izgraditi vlastite vojne kapacitete nakon što je zaključila sporazum o prodaji fregate od tri milijarde eura s Grčkom i potpisala sporazum o saradnji.

Francuska je početkom ovog mjeseca bio u fokusu spora sa Sjedinjenim Državama, Australijom i Britanijom oko trilateralnog sporazuma o nuklearnoj sigurnosti zbog kojeg je propao sporazum vrijedan više milijardi dolara s Canberrom.

- Ovaj sporazum uslijedio je nakon perioda zbližavanja sa Češkom Republikom koji je obilježen na strateškom nivou, ali i vizije koja je bliža onome što bi evropska odbrambena politika trebala biti i koje rezultate bi nam trebala donijeti - rekao je zvaničnik novinarima uoči posjeta ministrice oružanih snaga Florence Parly Pragu u četvrtak radi potpisivanja sporazuma.

Većina oružja bit će sastavljeno u Češkoj Republici.

Francuska je također nastojala imati evropske saveznike za vojne operacije u afričkoj regiji Sahel gdje ima oko 5.000 vojnika antiterorističke trupe koja se bori protiv islamističkih militanata u sklopu napora da se podstakne šira evropska vojna strategija.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Nikšić s francuskim i njemačkim parlamentarcima - EU neće ostaviti BiH samu na putu integracija (VIDEO)

Nikšić s francuskim i njemačkim parlamentarcima - EU neće ostaviti BiH samu na putu integracija

Macron uvjeren da će Francuska biti domaćin 'grandiozne' ceremonije otvaranja Olimpijade

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'