Bosna i Hercegovina     | 29.09.2021. 13:05 |

Unaprjeđenje regionalne suradnje radi pronalaženja preostalih nestalih osoba

FENA Saopćenje

PODGORICA, 29. rujna (FENA) - Grupa za nestale osobe (GNO) na sastanku u Podgorici složila se o nizu mjera za jačanje regionalne suradnje radi pronalaska osoba nestalih u sukobima u bivšoj Jugoslaviji.

“Vlade zemalja bivše Jugoslavije uspjele su pronaći i identificirati 70 posto od oko 40.000 osoba koje su prijavljene kao nestale nakon sukoba 1990-ih. Grupa za nestale osobe, koja okuplja predstavnike regionalnih vlada koji su odgovorni za rješavanje pitanja nestalih, ključna je za pronalazak i identifikaciju više od 11.000 osoba koje se i dalje vode kao nestale”, kazao je šef Programa za zapadni Balkan Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) Matthew Holliday.

Na sastanku u Podgorici članovi GNO-a dogovorili su se o koracima koji će unaprijediti održivost Grupe, pojačati suradnju u procesu traženja nestalih, kao i ojačati angažman obitelji nestalih, priopćeno je iz ICMP-a.

“Rad Grupe za nestale osobe, koji se nastavlja uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i ICMP-a, doveo je do unaprjeđenja regionalne suradnje. Pored brojnih izazova, Grupa za nestale osobe je postala temelj za razvoj multilateralnih i bilateralnih odnosa. Ja očekujem da će nastavak rada kroz ovu platformu doprinijeti da se proces traženja i identifikacije nestalih osoba odvija na zadovoljstvo obitelji nestalih osoba, vladinih institucija i nevladinih organizacija”, rekao je predsjednik Komisije za nestale osobe Vlade Crne Gore Dragan Đukanović.

Od više od 11.000 preostalih nestalih osoba, više od 7.000 se vodi kao nestalo u sukobu u Bosni i Hercegovini, oko 1.900 u sukobu u Hrvatskoj, a 1.600 osoba nestalo je u sukobu na Kosovu.

Svi članovi GNO-a nastavit će blisko surađivati s ICMP-om i ostalim članicama Grupe kako bi pronašli i identificirali što više onih koji se još uvijek vode kao nestali - to uključuje radnje za rješavanje „NN“ slučajeva (bez imena ili neidentificiranih) u mrtvačnicama širom regije; procedure za razmjenu podataka o nestalim i potencijalnim lokacijama tajnih grobnica; zajedničko sudjelovanje u ekshumacijama od zajedničkog interesa i kreiranje kvalitetnijeg zakonodavstva u cilju zaštite prava svih obitelji bez obzira na njihovo etničko, vjersko ili nacionalno podrijetlo.

GNO ima važnu supervizorsku ulogu koja proističe iz Okvirnog plana za rješavanje pitanja osoba nestalih uslijed sukoba na području bivše Jugoslavije, potpisanog u studenom 2018. godine u sjedištu ICMP-a u Haagu. Drugu fazu provedbe Okvirnog plana podržavaju Vlada Ujedinjenog Kraljevstva i Vlada Savezne Republike Njemačke.

Okvirni plan je obveza predviđena Deklaracijom koju su u srpnju 2018. godine u Londonu potpisali predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i premijeri Kosova, Crne Gore, Srbije, Albanije, Hrvatske, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Austrije, Bugarske, Francuske, Italije, Slovenije i Poljske potvrdivši time svoju posvećenost podržavanju napora da se pronađu i identificiraju osobe koje se još smatraju nestalima uslijed sukoba na tlu bivše Jugoslavije, priopćeno je iz ICMP-a.

ICMP podržava regionalnu suradnju gradeći političke okvire za međuvladinu koordinaciju kao i izgradnju kapaciteta vladinih institucija odgovornih za rješavanje pitanja nestalih osoba u zemljama GNO-a.

ICMP također radi i na osnaživanju udruženja obitelji nestalih kako bi svoja prava zagovarali na regionalnoj razini. ICMP pruža podršku i prilikom zajedničkih iskopavanja i omogućuje testiranje DNK i provjeru podudarnosti u svojim laboratorijima. Takva pouzdanost identifikacija, koja se temelji na podudarnostima između DNK članova iste obitelji, ključ je za pružanje dokaza i jamči prava obitelji nestalih na istinu, pravdu i reparacije, dodaje se u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Predstavnici Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja razgovarali s predstavnicima ICMP-a

Ambasadorica Švedske posjetila ICMP tokom posjete Tuzli i Gradačcu

Samardžija s ekspertom Evropske komisije za reviziju projekta ICMP

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana