Stranačke aktivnosti     | 29.09.2021. 12:47 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Sanja Renić: Policija u Zenici je politizovana, građanska prava i slobode ozbiljno ugrožene

Povodom izbora Rusmira Šišića za komesara Uprave policije MUP-a ZDK na današnjoj sjednici Skupštine ZDK reagovala je Sanja Renić, zastupnica Naše stranke. Renić zahtijeva od Kantonalnog tužilaštva u Zenici da se očituje o krivičnoj prijavi podnesenoj protiv novoizabranog komesara. Traži također od Nezavisnog odbora za izbor i reviziju Zeničko-dobojskog kantona da Skupštini dostavi sve neophodne informacije za dvojicu kandidata na poziciju komesara, za već pomenutog Šišića, ali i za Nermina Šehovića.

Ono što informacijama treba biti obuhvaćeno, smatra Renić, je i: „Detaljan opis načina na koji su ispoštovani principi transparentnosti tokom provođenja konkursa za komesara Uprave Policije MUP-a ZDK te da li su intervjui s kandidatima snimani, na kojem mediju i na koji način javnost, o čijem se interesu radi u ovoj konkretnoj konkursnoj proceduri, može imati uvid u sadržaj tih istih intervjua.“

„U trenutku kada Bosna i Hercegovina doživljava najveće povrede Ustava, demokratije i sloboda od strane člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, kada su građani uznemireni i gube povjerenje u pravosuđe zbog tajnih snimaka najviših dužnosnika zaduženih za sigurnost, pravosuđe i pravni poredak ove zemlje, u Zeničko-dobojskom kantonu dešavaju se najgrublja kršenja i to u najvažnijoj oblasti sigurnosti, pravosuđa i vladavine prava. Svakodnevno smo svjedoci rezultata političke trgovine i političkog utjecaja od strane najviših političkih aktera u ZDK. Svjedoci smo nezakonitih zapošljavanja bez konkursa, nezakonitih unapređenja na viša radna mjesta u organima uprave, itd. Ako je ovo perspektiva našeg kantona i ako se provede politizacija policije, onda smo obavezni da građane upozorimo na sve moguće zloupotrebe građanskih prava i sloboda.

Počet ću s argumentom da je portal 072info objavio već 4. 8. prvi put naveo ime Rusmira Šišića kao novog komesara. I drugi put 16. 9. Oba puta su to učinili prije zvanične objave i Neovisnog odbora i Vlade ZDK.

Rješenje o imenovanju izabranog kandidata još uvijek nije prošlo kroz objavu u Službenim novinama ZDK, što je zakonska obaveza da bi uopće mogao početi sa radom, ali isti je izdao dana 17. 9. 2021. godine Obavijest uposlenim u Upravi policije MUP-a ZDK da sve akte usklade s imenom i prezimenom imenovanog policijskog komesara po Rješenju Vlade ZDK od 16. 9. 2021. godine, počev od 17. 9. 2021. godine i time grubo prekršio ovlasti“, kaže Renić.

Renić, također, o ovom slučaju traži očitovanje i od Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Državne agencije za istrage i zaštitu, pravobranilaštava svih nivoa vlasti, Upravne inspekcije, visokog predstavnika, ombudsmena, OSCE-a, Odjela za vladavinu prava pri OHR-u, ambasadora SAD-a u BiH i savjetnika Ureda za borbu protiv korupcije Erica Larsona.

 

 

ODJEL ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

+387 33 408 884

https://www.facebook.com/nasastranka.ba/

www.nasastranka.ba

 

 

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Kojović i Rudik: Ukrajina i BiH zajedno protiv ruskog uticaja

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta