Svijet     | 29.09.2021. 13:52 |

Ukrajina obilježila 80. godišnjicu od masakra Jevreja u Babinom Jaru

FENA Internet

KIJEV, 29. septembra (FENA) - Ukrajina je u srijedu obilježila 80. godišnjicu masovnog strijeljanja civila u šumskom klancu Babin Jar u Kijevu koji je bio pod okupacijom nacista.

Ovo je bio jedan od najvećih pojedinačnih masakra nad Jevrejima tokom holokausta.

Nacističke trupe u Babinom Jaru ubile su od 29. do 30. septembra 1941. godine gotovo 34.000 Jevreja muškaraca, žena i djece. Tokom dvije naredne godine ukupno je ubijeno oko 150.000 ljudi, uglavnom Jevreja, ali i Ukrajinaca, Rusa, Poljaka i Roma.

Zelenski je učestvovao u ceremoniji u blizini spomenika na kojem je izgrađena velika replika jevrejske svjetiljke menore postavljene u čast žrtvama. Cvijeće i vijence položili su vojnici, djeca i rodbina žrtava.

Zelenski je prvi ukrajinski etnički jevrejski predsjednik, iako nije javno religiozan. Većina njegove porodice s djedove strane ubijena je tokom rata.

- Mašina smrti u Babinom Jaru nije stala sve do oslobođenja Kijeva od okupatora. Kijev je postao jedan od epicentra holokausta u istočnoj Evropi - saopćilo je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova.

Prošle sedmice, ukrajinski parlament usvojio je zakon kojim se definiše antisemitizam i utvrđuju kazne za govor mržnje protiv Jevreja.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Kuleba: Šefovi diplomatija G7 odredili 'konkretne korake' za pomoć Ukrajini

Ukrajina tvrdi da je oborila strateški ruski bombarder TU-22M3

Ukrajinski zvaničnici: U ruskom raketnom napadu na Dnjepropetrovsk osam poginulih, 21 osoba ranjena

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'