Bosna i Hercegovina     | 29.09.2021. 16:23 |

Svjedočenja u nastavku suđenja u 'slučaju Respiratori'

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 29. septembra (FENA) - Direktnim i unakrsnim ispitivanjem svjedoka optužbe Haruna Avdagića i Indire Fazlagić, danas je u Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno suđenje u predmetu Fadil Novalić i drugi, čiji se akteri terete u vezi s nabavkom 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) iz Kine uvezla firma “F. H. Srebrena malina”.

Pored Novalića, premijera Federacije BiH, u ovom su predmetu optuženi - suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik firme “F. H. Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i pravna osoba “F. H. Srebrena malina”, te federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Svjedok dr. Harun Avdagić, specijalista opće hirurgije i subspecijalista kardio i vaskularne hirurgije, te vanredni profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, ispitan je u svojstvu člana Stručnog vijeća u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Odgovarajući na upite zastupnika optužbe, tužitelja Mirze Hukeljića, svedok je potvrdio da ga je iz Ureda Vlade FBiH u inkriminirano vrijeme zvao muškarac, navodeći kako je moguće da se radilo o Hasanu Ganibegoviću (bivšem direktoru Ureda Vlade FBiH), te da se interesirao u vezi s dobijanjem dozvole za uvoz medicinske opreme.

Dodao je kako ga je on (svjedok) tim povodom uputio na Indiru Fazlagić, glavnu farmaceutsku inspektoricu u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, a da je iz štampe saznao da je aktuelna nabavka respiratora, te da je u to vrijeme vladala svojevrsna panika i da je imao veliki broj upita od poznanika koji su se interesirali na koji način izbjeći „italijanski scenario“, odnosno slom zdravstvenog sistema.

Nakon što mu je zastupnik optužbe predočio zapisnik o iskazu od 30. juna 2020. godine, svjedok Avdagić je potvrdio kako su ga i kasnije kontaktirali iz vladinog Ureda i kazali da našli drugi kontakt i da će se dozvola za uvoz završiti putem druge osobe, čiji mu identitet nije poznat.

U unakrsnom ispitivanju, odgovarajući na upite odbrane, Avdagić je kazao da u spomenutim komunikacijama nije bilo riječi o vrsti respiratora, niti specifikaciji, te da takvi pozivi nisu bili neuobičajeni u to vrijeme, kada su se različite pravne i fitičke osobe raspitivali u vezi s mogućnostima nabavke respiratora, koji su od kraja marta do maja 2020. bili najtraženija roba.

Svjedok je potvrdio da je od kraja marta 2020. bio zabranjen uvoz respiratora iz EU i SAD-a te da su članovi Stručnog vijeća Agencije razmatrali mogućnost da se uvede hitna procedura u vezi s uvozom medicinskih sredstava.    

Uz opasku da je puno općih mjesta u direktnom ispitivanju ovog svjedoka, član Sudskog vijeća, sudija Branko Perić je upitao svjedoka - da li ga je Novalić ikada pozvao u vezi respiratora i tražio informacije, na što je svjedok odgovorio da nije.

Svjedokinja Indira Fazlagić, glavna farmaceutska inspektorica u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH potvrdila je u direktnom ispitivanju da ju je krajem aprila 2020. godine telefonski kontaktirao Hasan Ganibegović i da se raspitivao o postupku za uvoz respiratora, odnosno o potrebnim dozvolama, te da joj nije rekao o kojojoj vrsti respiratora se radi.

Svjedokinja mu je, prema vlastitom kazivanju, odgovorila da je potrebna dozvola za interventni uvoz, kao i dozvola za onoga ko uvozi, podsjećajući da postoji registar pravnih osoba koje se bave uvozom lijekova i medicinske opreme i registar lijekova i opreme.

Opisala je postupak koji je potrebno provesti kod interventnog uvoza, navodeći da je na upit Ganibegovića za nabavku respiratora preporučila farmaceutskog veleprometnika - kompaniju „Tuzlafarm“, uz opasku da je to učinila naknadno, nakon što je razmotrila ko bi mogao najbolje odgovoriti takvom zahtjevu.

U vezi s tim, razgovarala je s Edinom Hebibovićem iz spomenute kompanije, rekavši mu da je tu kompanuju preporučila za uvoz respiratora, a znajući da su oni verzirani za interventne uvoze.

U kontekstu zahtjeva kompanije "F.H. Srebrena malina" za registraciju kod Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, svjedokinja je potvrdila da je na taj zahtjev stavila oznaku 'hitno', obrazlažući to okolnostima koje su uzrokovane pandemijom koronavirusa i činjenicom da na tržištu onda nije bilo respiratora.

Kazala je da je F. H. Srebrena malina, uz zahtjev za upis u registar, priložila određeni akt i fotografije, te da je s obzirom na tadašnju vanrednu situaciju izvršen posredni inspekcijski nadzor i da je taj zahtjev urgentno riješen, a da procedura podrazumjeva da postupajući inspektor napiše mišljenje, koje glavna inspektorica parafira, a direktor Agencije donosi odluku u formi rješenja.   

Osvrnula se i na inspekcijski nadzor u FUCZ–u , navodeći kako je onda utvrđeno kako respiratori nisu bili na odgovarajući način uskladišteni, te da je taj nadzor ubrzan nalogom Tužiteljstva BiH, iako se podrazujevao i po službenoj dužnosti (ex-officio).

U unakrsnom ispitivanju, odgovarajući na upite advokatice Vasvije Vidović, Novalićeve braniteljice, Fazlagić je kazala da nije bila izložena bilo kakvim pritiscima te da je u pogledu zahtjeva firme "F. H. Srebrena malina" postupila u skladu s vlastitom procjenom, odnosno na način koji je bio uobičajen u to vrijeme.

Istovremeno, kazala je i da pravna osoba ne mora imati registriranu djelatnost u Sudu prije upućivanja zahtjeva Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Odbrana je nadalje insistirala na vanrednim okolnostima te činjenici da se u to vrijeme teško dolazilo do respiratora, kao i na stavu nadležnih da tome treba dati prioritet, odnosno omogućiti hitnost obrade zahtjeva i postupka nabavki.

Usto, odbrana je podsjetila kako je na hitnosti insistirala Evropska komisija, odnosno Evropska agencija za lijekove (EMA), te da su pojedine zemlje stavljale van snage određene zakonske odredbe kako bi procedura nabavki u uvjetima pandemije bila maksimalno ubrzana.

Ispitivanju svjedoka prethodila je polemika između strana u postupku u vezi s vanraspravnim okolnostima, a nakon što je tužitelj Hukeljić govorio o podnescima koji se odnose na navode jedne od svjedokinja o korištenju njenog mobitela, nakon što je deponovan u Tužiteljstvu BiH, što je Odbrana dovela u kontekst (ne)zakonitosti pribavljenih dokaza optužbe.

Optužnica Novalića, Solaka i Hodžića tereti za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Oni su optuženi i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićević se tereti za nesavjestan rad u službi.

Nastavak glavnog pretresa u ovom predmetu zakazan je za 1. oktobra, kada bi trebalo pristupiti ispitivanju novih svjedoka optužbe.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Sud BiH - Potvrđena optužnica u predmetu Veljko Brajić i drugi

Potvrđena optužnica Mevljudinu Idrizoviću i Bobanu Jankoviću za isporuku droge iz Crne Gore u BiH

Određen pritvor i mjere zabrane osumnjičenim u predmetu Amer Karić i drugi

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'