Svijet     | 29.09.2021. 17:31 |

Izraelski doseljenici napali palestinsko selo na Zapadnoj obali

FENA Internet

RAMALLAH, 29. septembra (FENA) - Deseci izraelskih doseljenika napali su palestinsko selo na okupiranoj Zapadnoj obali, gađajući kamenicama automobile i kuće i ranjavajući nekoliko ljudi, među kojima i palestinsku čeverogodišnju bebu, saopćili su aktivisti u srijedu.

Snimak jučerašnjeg napada, koji je objavila izraelska grupa za ljudska prava prikazuje nekoliko doseljenika golih do pasa s maramama omotanim oko lica kako bacaju kamenice na nizove kuća i vozila. Izraelski vojnici stajali su među doseljenicima, ali je izgledalo da nisu poduzeli nikakvu akciju kako bi ih zaustavili.

Izraelska vojska odbila je komentirati. Policija je to opisala kao "izdvojeni incident" i saopćila je da su dvojica Palestinaca i jedan doseljenik uhapšeni. Dodala je da ima ranjenih na obje strane i da još istražuje incident nakon što su danas podnešene pritužbe.

Sami Hureini, lokalni palestinski aktivist, kazao je da je grupa izraelskih doseljenika napala palestinskog pastira u blizini sela Mufaqara i zaklali su četiri njegove ovce. Dodao je da su nakon toga upali u selo, napadajući mještane palicama i kamenicama.

Kazao je da je četverogodišnji dječak, Mohammed Bakr, hospitaliziran zbog povreda po glavi.

Izraelska grupa za ljudska prava B’Tselem ovjavila je snimak napada i pružila je sličnu verziju dešavanja. Saopćila je da su izraelski vojnici ispalili suzavac na palestinske mještane i uhapsili su barem jednog Palestinca. Izraelski vojnik mogao se vidjeti kako ispaljuje  suzavac na Palestinca koji je snimao napad i potom ga prikazao.

Skoro 500.000 Jevrejskih doseljenika živi na okupiranoj Zapadnoj obali, koju je Izraeel osvojio u ratu u 1967. Ta teritorija dom je za više od 2,5 miliona Palestinaca, i Palestinci žele da ona bude glavni dio njihove buduće države.

Pored više od 120 ovlaštenih naselja, još radikalnih doseljenika uspostavilo je desetke ispostava u ruralnim dijelovima Zapadne obale. Izraelske vlasti nisu voljne da ih uklone jer to obično izaziva sukobe između doseljenika i snaga sigurnosti. Palestinci i međunarodna zajednica smatraju sva naselja nelegalnim i preprekom ka miru.

B’Tselem je saopćio da su doseljenici koji su učestvovali u napadu došli s dvije obližnje ispostave, Avigayil i Havat Maon. Ta regija zabilježila je nizove nedavnih napada doseljenika. B’Tselem i druge grupe za ljudska prava tvrde da izraelske snage često okreću glavu od doseljeničkog naselja u sukobima  s Palestincima.

- Ono što su Palestinci pretrpili jučer na brdima južnog Hebroina jedan je od najvećih napada doseljenika usred dana na palestinsku zajednicu - izjavio je Hagai El-Ad, direktor B’Tselema.

- Treba se, međutim, uvidjeti da to nije nasumično doseljeničko nasilje. To je strategija. Izraelska vojska prinudno izmješta Palestince s velikih dijelova Zapadne obale - kazao je on, prenosi AP.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Netanyahu: Izrael će sam donositi odluke kako će se braniti

Iran proslavio 'uspjeh' svog napada na Izrael

Tajani pozvao Izrael da prekine vojne operacije u Pojasu Gaze

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana