Regija     | 29.09.2021. 18:46 |

Von der Leyen zahtjeva dijalog Beograda i Prištine

FENA Internet

PRIŠTINA, 29. septembra (FENA) - Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je da Priština i Beograd treba da razviju konstruktivan dijalog i spuste tenzije na sjeveru Kosova i da je važno da rade zajedno radi budućnosti, prenosi RTS.

"Izuzetno je važno da se nastavi put ka EU i da Kosovo i Srbija normalizuju odnose. Izuzetno sam zabrinuta zbog trenutne krize. Veoma je važno da se situacija smiri i da se vratimo za pregovarački sto kako bismo našli održivo rješenje. Jedini način da se do toga dođe je dijalog pod okriljem EU", rekla je Von der Leyen u Prištini na konferenciji za novinare s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem.

Navela je da EU, sa preko 70 godina iskustva, zna šta znači prevazilaženje sporova.

Rekla je da ostaje u kontaktu sa zvaničnicima Prištine, jer lično želi da vidi napredak na Kosovu, da je to jedino moguće kroz saradnju i da zato na tome rade zajedno.

"Izuzetno je važno da u Prištini nastave da rade na suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala", dodala je predsjednica EK i naglasila da "sanja da Zapadni Balkan bude dio EU".

Albin Kurti je rekao da je prenio predsjednici EK "da je Srbija okupila snage na granici sa Kosovom nakon što je kosovska vlada počela da primjenjuje reciprocitet za registarske tablice", prenose mediji u Prištini.

On je naveo da "Srbija prima donacije od Evropske unije, a s druge strane, militarizuju je Rusija i Kina".

Za odluku o sprovođenju reciprociteta, kaže da nije nova, već da "sprovodi stari sporazum".

Naglasio je i da je "Srbija prošle sedmice odbacila dijalog u Briselu nametanjem uslova, a ove sedmice je odbacila sporazum koji je predložio Kfor".

Predsjednica Evropske komisije, Ursula von der Leyen boravila je u kraćoj posjeti Prištini u sklopu višednevne turneje po zapadnom Balkanu, prenosi RTS.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

EPP glasala da podrži kandidaturu von der Leyen kao čelnice Evropske komisije

Evropska narodna stranka danas podržava izbor von der Leyen za drugi mandat na čelu EK

Očekuje se da von der Leyen osigura kandidaturu njemačkog desnog centra za drugi mandat na čelu EU

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'