Svijet     | 29.09.2021. 18:37 |

Putin i Erdogan razgovarali o Siriji i vojnoj saradnji

FENA Internet

MOSKVA, 29. septembra (FENA) - Predsjednici Rusije i Turske u srijedu su započeli razgovore o suzbijanju obnovljenog nasilja na sjeverozapadu Sirije i eventualnom širenju prodaje ruskih sistema proturaketne odbrane Ankari uprkos američkom protivljenju.

Razgovori su održani u ruskom crnomorskom turističkom mjestu Sočiju, i Kremlj je saopćio da je predsjednik Vladimir Putin okončao period samoizolacije zbog koronavirusa sastankom s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Turski zvaničnici izjavili su uoči sastanka da će Erdogan insistirati kod Putina za obnovu primirja dogovorenog u prošloj godini kako bi se okončao ruski i sirijski vojni napad na borce koji uživaju tursku podršku u sirijskoj regiji Idlib.

- Koraci koje smo poduzeli po pitanju Sirije nose veliki značaj. Mir u toj zemlji ovisi o tursko-ruskim vezama - poručio je Erdogan Putinu na početku razgovora.

Putin je dao samo usputnu izjavu o Siriji u uvodnim komentarima, rekavši da je to jedno od polja na kojima dvije zemlje prilično uspješno sarađuju.

Ruski čelnik kazao je da su pregovori s Turskom povremeno bili teški, ali da su dvije zemlje naučile kako da pronađu obostrano korisne kompromise.

Potencijalna turska nabavka još ruskih baterija protuzračne odbrane S-400 također je bila na dnevnom redu, čemu je Washington izrazio jasno i snažno  protivljenje.

U očiglednoj aluziji na Amerikance, Erdogan je poručio Putinu kako želi da raspravlja o vojnoj saradnji uprkos primjedbama.

- U Generalnoj skupštini UN-a, tipični likovi posebno nas zapitkuju o određenim specifičnim temama. Mi im, ipak, dajemo neophodne odgovore. Nije nam moguće da odustanemo od koraka koje smo poduzeli. Posebno vjerujem u ovo: za nas je od velikog značaja da nastavimo na jačanju tursko-ruskih veza svakoga dana - poručio je Erdogan Putinu.

NATO članica Turska kupila je ruske baterije protuzračne odbrane S-400 u 2019., izazivajući američke sankcije i upozorenja Washingtona na dodatnu akciju ukoliko kupi još ruske opreme.

Erdogan je prošle sedmice nagovijestio da Turska još namjerava da nabavi drugi kontingent S-400, naglašavjaući da nijedna zemlja ne može diktirati akcije Ankare, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Zvaničnik Hamasa tvrdi da nema napretka u razgovorima u Kairu o prekidu vatre u Gazi

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine završena bez dogovora, nastavak 4. travnja

Navaljnaja: Putin nije legitimni predsjednik Rusije

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana