Bosna i Hercegovina     | 29.09.2021. 18:52 |

Delegacija MO i OS BiH na izložbi vojne opreme i naoružanja u Splitu

FENA Saopćenje

SARAJEVO 29. septembra (FENA) - Delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH na čelu s ministrom odbrane BiH Sifetom Podžićem posjetila je Jadransko-vojnu i zrakoplovnu izložbu u Splitu (ASDA 2021) u Republici Hrvatskoj.

Pored ministra Podžića, u delegaciji je bio načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine generalpukovnik Senad Mašović.

Riječ je o međunarodnoj izložbi proizvođača naoružanja i vojne opreme na kojoj je učestvovalo 155 izlagača iz 15 zemalja - saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

U saopćenju se navodi da je ministar Podžić upriličio susret s hrvatskim ministrom odbrane Mariom Banožićem. Ovo je bio prvi susret dvojice ministara, a tema razgovora bila je bilateralna saradnja dvaju ministarstava.

Ministar odbrane BiH se zahvalio ministru Bonožiću na podršci u oblasti vojnog obrazovanja i na doprinosu Oružanih snaga Republike Hrvatske u gašenju požara na teritoriji Bosne i Hercegovine tokom ljeta, te je izrazio spremnost da MO BiH pruži podršku hrvatskim kolegama u oblasti školovanja deminera.

Ministar odbrane Republike Hrvatske izrazio je punu podršku Bosni i Hercegovini na njenom putu ka punopravnom članstvu u NATO i EU uz obećanje da će u budućnosti Republika Hrvatska pružati podršku za ostvarenje ova dva vanjsko-politička cilja Bosne i Hercegovine.

Dvojica ministara su saglasna da je međusobna saradnja u okviru asocijacije A5 (Američko - Jadranska povelja) od velikog značaja za obje zemlje, ali i za cijeli regiju, te da je treba proširivati i unapređivati.

Ministar odbrane Republike Hrvatske na kraju sastanka je prihvatio poziv ministra Podžića na uzvratnu posjetu MO BiH do kraja godine - navodi se u saopćenju.

 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Helez u nastupnu posjetu primio ambasadora Republike Sjeverne Makedonije Jakupa Redžepija

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana