Svijet

Putin poručio Erdoganu da se vakciniše Sputnikom

Internet, Fena arhiva

MOSKVA,  29. septembra (FENA) - Predsjednik Vladimir Putin u srijedu je poručio turskom čelniku Recepu Tayyipu Erdoganu da bi trebao da koristi ruski Sputnik kao svoju  narednu vakcinu za jačanje imuniteta i pohvalio se visokim nivoom antitijela dok je održao razgovore s Erdoganom.

U srdačnom oproštaju nakon tri sata razgovora u Putinovoj rezidenciji u turističkom gradu Sočiju, Putin je kazao da je proveo kompletan dan sa zaraženim saradnikom, ali da se nije zarazio koronavirusom.

- Imam visoke nivoe antitijela, hvala Bogu sretan sam - kazao je Putin Erdoganu u svojoj rezidenciji opasanoj palminim stablima.

- Stoga, naredni put kada se ponovo vakcinišete koristitite Sputnik - izjavio je on u komentarima koje je prenosila državna televizija.

Erdogan je rekao da je već primio Pfizer vakcinu i da ima nivo antitijela od 1.100.

- Naredni put onda - odgovorio je Putin.

Erdogan nije ništa rekao i samo se nasmijao.

U ovom je mjesecu 68-godišnji čelnik Kremlja proveo dvije sedmice u samoizolaciji nakon što su otkriveni deseci zaraženih  u krugu njegovih najbližih saradnika.

Rusija je danas registrovala još 857 preminulih od koronavirusa, najvišu cifru umrlih drugi uzastopni dan, dok je rast broja zaraženih podstaknut delta varijantom i sporim tempom vakcinacije.

Ovom cifrom je ukupan broj preminulih u Rusiji od COVID-19 porastao 206.388 - najviši u Evropi.

Vlasti su optuživane zbog ublažavanja ozbiljnosti epidemije.

Nekoliko ruskih vakcina među kojima je i Sputnik dostupno je mjesecima, ali se vlasti bore da vakcinišu stanovništvo skeptično prema imunizaciji.

Zaključno s današnjim danom, samo nešto manje od 30 posto ruskog stanovništva potpuno je vakcinisano, sudeći po websiteu Gogov, koji prikuplja podatke o Covidu iz ruskih regija, prenosi AFP.

(FENA) M.B.