Svijet     | 30.09.2021. 08:33 |

McKenzie: Sporazum iz Dohe imao poguban učinak na afganistansku vladu i vojsku

FENA Internet

WASHINGTON, 30. septembra (FENA) - Najviši zvaničnici američke odbrane rekli su da je jedan od razloga zbog čega su talibani uspjeli tako brzo da preuzmu vlast prošlogodišnji sporazum koji je Trumpova administracija potpisala s tom grupom.

Takozvani sporazum iz Dohe potpisan je u februaru 2020. godine i odredio je datum za povlačenje američkih trupa iz SAD-a.

General Frank McKenzie rekao je da je sporazum imao "zaista poguban učinak" na afganistansku vladu i vojsku.

Ministar odbrane Lloyd Austin složio se s tim, rekavši da je sporazum pomogao talibanima da "ojačaju", javlja BBC.

Osim određivanja datuma povlačenja, sporazum iz Dohe uključuje obaveze talibana da poduzmu korake kako bi spriječili grupe poput Al-Qaide da ugroze sigurnost SAD-a i njihovih saveznika.

Nakon što je pobijedio na izborima, američki predsjednik Joe Biden nastavio je plan o povlačenju, ali sa datumom završetka 31. augusta, umjesto u maju.

Kao čelnik Centralne komande SAD-a, general McKenzie nadgledao je povlačenje iz Afganistana, što je označilo kraj 20-godišnjeg prisustva u zemlji, kao i okončanje najdužeg američkog rata.

Zvaničnici američke odbrane trenutno svjedoče pred Odborom za oružane snage Predstavničkog doma.

General McKenzie rekao je Odboru da je sporazum iz Dohe imao snažan psihološki učinak na afganistansku vladu jer je odredio datum "kada mogu očekivati prestanak sve pomoći".

Saslušanja se održavaju nekoliko sedmica nakon haotičnog povlačenja na aerodromu u Kabulu, dok su strane sile pokušavale vratiti svoje državljane, a hiljade očajnih Afganistanaca molilo ih je za spas. U samoubilačkom napadu tokom akcije spašavanja poginule su 182 osobe.

McKenzie je rekao da je "već neko vrijeme" vjerovao da će, ako SAD smanje broj svojih vojnih savjetnika u Afganistanu ispod 2.500, doći do neizbježnog kolapsa afganistanske vlade i vojske.

Nakon sporazuma iz Dohe, rekao je da je smanjenje trupa koje je predsjednik Biden naredio u aprilu druga stvar koja je pomogla talibanima da brzo preuzmu vlast.

Austin je rekao da je obavezivanjem SAD-a na okončanje zračnih napada na talibane sporazumom iz Dohe značilo da je islamistička grupa "ojačala, da su pojačali ofanzivne operacije protiv afganistanskih snaga sigurnosti, a Afganistanci su gubili mnogo ljudi na sedmičnoj osnovi".

Zvaničnici odbrane prethodno su u utorak razgovarali s Odborom za oružane snage Senata, gdje su generali Milley i general McKenzie rekli da su preporučili zadržavanje snaga od 2.500 vojnika u Afganistanu, prije potpunog povlačenja SAD-a u augustu.

General Milley je također rekao da će talibanskim preuzimanjem vlasti biti teže zaštititi Amerikance od terorističkih napada, jer je on tu grupu opisao kao terorističku organizaciju koja "još uvijek nije prekinula veze s Al-Kaidom".

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Dvojica vodećih generala okrivili Bidenovu administraciju za haotično povlačenje iz Afganistana

Najmanje osam poginulih u pakistanskim zračnim napadima u Afganistanu

UN: Talibani ograničavaju neudanim ženama pristup poslu i putovanjima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'