Svijet     | 30.09.2021. 12:15 |

Nicolas Sarkozy osuđen na godinu dana zatvora

FENA Internet

PARIZ, 30. septembra (FENA) - Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy osuđen je u četvrtak na godinu dana zatvora nakon što je proglašen krivim za nezakonito finansiranje kampanje zbog neuspjele kandidature za reizbor 2012. godine.

Sarkozy (66) vjerojatno neće otići u zatvor. Očekuje se da će uložiti žalbu na kaznu, potez kojim će se zatvorska kazna suspendirati, a sudija je rekao da bi kaznu mogao odslužiti kod kuće s nanogicom, javlja Reuters.

Bila je to druga presuda protiv njega ove godine. Sarkozy koji je vodio Francusku od 2007. do 2012. godine i zadržao uticaj među konzervativcima uprkos tome što je izgubio na popularnosti zbog problema sa zakonom. 

Njegova konzervativna stranka, rekli su tužitelji, potrošila je gotovo dvostruko od dozvoljenih 22,5 miliona eura prema izbornom zakonu na ekstravagantne skupove u kampanji, a zatim je angažovala agenciju za odnose s javnošću da sakrije troškove.

Sarkozy je negirao krivično djelo. On je sudu u junu rekao da nije bio uključen u logistiku svoje kampanje, niti u to kako je novac potrošen tokom izborne kampanje.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Split: Jednomjesečni zatvor za 13 navijača

Ubojica mladog Splićanina ozlijeđen u zatvoru

Pariški žalbeni sud osudio Sarkozyja na godinu dana zatvora

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana