Sport     | 30.09.2021. 12:53 |

Staze na granfondo Svjetskom prvenstvu veliki izazov za bicikliste

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. septembra (FENA) - Učesnici Svjetskog prvenstva u biciklizmu za amatere u Istočnom Sarajevu imat će prilike da se okušaju u četiri trke, među kojima su najzahtijevnije mediofondo i granfondo. 

Prvenstvo je ipak napravljeno i prilagođeno širem krugu biciklista, pa su tokom kvalifikakcionih nadmetanja svi mogli da izaberu za koju disciplinu će da "jure" normu. Na vrhuncu sezone Svjetskom prvenstvu zakazane su četiri discipline - individualni hronometar, timski hronometar, mediofondo i granfondo trka.

Prvi na rasporedu je individuelni hrnomometar koji će biti održan na istoj stazi kao u kvalifikacijama na Palama. Za ovu disciplinu do sada je prijavljeno više od 200 takmičara i svi oni će se boriti protiv štoperice na stazi dugoj 19,2 kilometra. Start je zakazan za 6. oktobar u 13.sati.

Dan kasnije je najopuštenija trka prvenstva, timski hronometar. Četvorica biciklista iz iste zemlje imaće priliku da sastave štafetu, a vrijeme će im se računati zbirno. Ovo interesantno takmičenje sigurno će privući dosta pažnje u Istočnom Novom Sarajevu, posebno što je start u 17.00 sati.

Potom slijedi dan odmora i priprema za dvije najvažnije trke. Mediofondo je na programu 9. oktobra, pa iako je start u Istočnom Novom Sarajevu, a cilj na Jahorini ipak je nešto lakši od granfonda i namijenjen je nešto iskusnijim biciklistima koji će morati da prevezu 100 kilometara.

Posljednjeg dana prvenstva u nedjelju je veliko finale - granfondo trka koja će okupiti najveći broj takmičara. Staza je takođe ista kao na kvalifikacionoj trci, ali je dodatnim krugom produžena sa 100 na 135 kilometara uz altitudu od 1.060 metara. Start je u 10.00 sati, a očekuje se da najbolji na cilj dođu nešto prije 13.00 sati.

Do sada je prijavljeno oko 1.000 biciklista sa četiri kontinenta, a prema preliminarnim spiskovima prijava u Istočno Sarajevo će doći tajkmičari iz pedesetak zemalja svijeta. Taj broj bi bio i veći, ali takmičari iz Azije i Australije vjerovatno neće moći da učestvuju zbog covid protokola i ograničenja putovanja koja su na snazi u njihovim zemljama, saopćili su organizatori.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Biciklizam - Lejla Njemčević na vrhu sjetske UCI ranking liste 

Njemčević: Želim se upisati u historiju kao jedna od najboljih biciklistkinja svih vremena

Posljednja Ćiro biciklijada u 2023 godini promovirala cikloturističke potencijale grada Stoca

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo