Bosna i Hercegovina     | 30.09.2021. 15:10 |

Unapređenje regionalne saradnje u cilju traženja nestalih osoba

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. septembra (FENA) - Grupa za nestale osobe (GNO) na sastanku u Podgorici, a u čijem radu su ove sedmice učestvovali i članovi Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH, usvojila je niz mjera u svrhu jačanja regionalne saradnje koja za cilj ima pronalazak skoro 12.000 nestalih osoba za kojima se još uvijek traga na području država bivše Jugoslavije.

Sastanku su prisustvovali predstavnici institucija koje su nadležne za rješavanje pitanja nestalih osoba u Bosni i Hercegovini, Republici Srbiji, Kosovu, Crnoj Gori te Republici Hrvatskoj ali i predstavnici Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP).

Tom prilikom usvojene su izmjene Okvirnog plana za rješavanje pitanja nestalih osoba za kojima se još uvijek traga na području bivše Jugoslavije, a koje obuhvataju period od 2021. godine do 2023. godine. Okvirni plan je potpisan u Hagu 2018. godine te je tada pitanje nestalih osoba je postalo dio Berlinskog procesa.

- Grupa za nestale osobe ključna je za pronalazak i identifikaciju više od 11.000 osoba koje se i dalje vode kao nestale - kazao je na sastanku šef ICMP-ovog Programa za zapadni Balkan Matthew Holliday.

Prioriteti u tom smislu jesu rješavanja "NN" slučajeva u mrtvačnicama širom regije, procedure za razmjenu podataka o nestalim i potencijalnim lokacijama tajnih grobnica, zajedničko učešće u ekshumacijama i kreiranje kvalitetnijeg zakonodavstva u cilju zaštite prava svih porodica.

U Podgorici je dogovoreno da se naredni sastanak Grupe za nestale osobe održi u Sarajevu, u zajedničkoj organizaciji ICMP-a i Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH.

Rad Grupe za nestale osobe i implementaciju Okvirnog plana podržavaju Vlada Ujedinjenog Kraljevstva i Vlada Savezne Republike Njemačke, saopćio je INO BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Predstavnici Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja razgovarali s predstavnicima ICMP-a

Ambasadorica Švedske posjetila ICMP tokom posjete Tuzli i Gradačcu

Samardžija s ekspertom Evropske komisije za reviziju projekta ICMP

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo