Bosna i Hercegovina     | 30.09.2021. 17:27 |

Krešić: U operacije podrške miru do sada upućen 1.731 pripadnik OSBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. septembra (FENA) - Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Mijo Krešić razgovarao je danas s delegacijom Evropske unije na čelu sa zamjenikom generalnog sekretara za Zajedničku sigurnosnu i odbrambenu politiku i odgovore na krizne situacije - CSDP (EEAS EU) Charlesom Friesom.

Teme razgovora na današnjem sastanku odnosile su se na saradnju s EUFOR-om, Zajedničku sigurnosnu i odbrambenu politiku EU (CSDP) i doprinosu Oružanim snaga u tom smislu, odgovorima Oružanih snaga BiH na krizne situacije u zaštiti civila, implementacija "Master plana" i proces uništavanja viškova naoružanja i municije, deminiranje te budžetu odbrane i planu modernizacije Oružanih snaga BiH.

Krešić je naveo da izrazito cijeni što su Oružane snage i ove godine pozvane da učestvuju u EUFOR-ovoj vježbi "Brzi odgovor 21" gdje osim personala, Oružane snage daju doprinos i s logističkom podrškom ustupanjem resursa pridonoseći uspjehu vježbe.

- Oficiri, podoficiri i vojnici iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine već 20 godina uspješno pružaju pomoć na kriznim područjima u svijetu gdje je u operacije podrške miru ukupno do sada upućen 1.731 pripadnik Oružanih snaga - dodao je Krešić.

Kada je riječ o pružanju podrške civilnim vlastima Krešić je istakao odličnu reakciju Oružanih snaga na migrantsku krizu koja je aktivna od početka godine kada su Oružane snage BiH angažmanom resursa izgradile privremeni smještaj za migrante u Bihaću te suzbile dalju eskalaciju tog problema.

Napomenuo je da su Oružane snage dale značajan doprinos suzbijanju pandemije Covid-19 vršeći dezinfekciju javnih objekata i institucija širom zemlje, te je također u više navrata potvrđena njihova spremnost u suzbijanju posljedica poplava i požara.

Fries je zahvalio na dobrodošlici i na pozitivnim komentarima upućenim ka Evropskoj uniji, a posebnu zahvalnost uputio je zbog učešća pripadnika Oružanih snaga BiH u EU misiji u Centralnoafričkoj Republici, saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

- Deminerski bataljon Oružanih snaga bit će finansiran kroz nabavku vozila i opreme za deminiranje, a mjere za tu pomoć ćemo predložiti članicama EU - naglasio je Fries, dodajući da politika ne smije biti prepreka napretku BiH te da se EU nada što skorijim reformama i prelasku Bosne i Hercegovine iz dejtonske u briselsku. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Krešić sa Kolasheskim: Strateško partnerstvo sa SAD-om od nemjerljive važnosti

Krešić primio u posjetu komandanta EUFOR-a

Turković i Fries: Opredjeljenost EU u procesu pristupanja BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'