Ekonomija     | 01.10.2021. 10:47 |

Forto i Šteta: Kompanija BKM Holding proizvela prvi trolejbus za Sarajevo

FENA Saopćenje

SARAJEVO/MINSK, 1. oktobra (FENA) - Delegacija Kantona Sarajevo, koju su činili premijer Edin Forto, ministar saobraćaja Adnan Šteta i njegovi saradnici, jučer je boravila u službenoj posjeti Minsku (Bjelorusija) i kompaniji BKM Holding, koja proizvodi novih 25 trolejbusa za Kanton Sarajevo.

- Imali smo priliku vidjeti prvi trolejbus koji je proizveden, a koji će  Sarajevu biti isporučen u januaru naredne godine. Održali smo niz sastanaka, a u fokusu su bile teme o saobraćaju i javnom prijevozu - rekao je premijer Forto.

Novi sarajevski trolejbusi, čija se kompletna isporuka očekuje sljedeće godine, savremeno su opremljeni, posjeduju video nadzor, elektronski sistem naplate karata, klima uređaj i imaju kapacitet od minimalno 130 putnika uz najmanje 35 sjedećih mjesta.

- Postavili smo sebi konkretne ciljeve, koje uprkos mnogim problemima, nastojimo ispuniti i ispunjavamo. Nabavka trolejbusa, kojom će javni prijevoz u Kantonu Sarajevo biti značajno bolji, je jedan od tih ciljeva. Novi trolejbusi u našem kantonu nisu nabavljeni od vremena Olimpijskih igara u Sarajevu. Ovi trolejbusi će građanima osigurati komfornu vožnju, a video nadzor će pružiti  dodatnu sigurnost - kazao je ministar Šteta.

Prilikom posjete Minsku, delegacija Kantona Sarajevo održala je sastanke i upoznala se sa djelovanjem kompanije BKM Holding koja ima dugogodišnje iskustvo u proizvodnji trolejbusa i drugih vozila.

- Imali smo vrlo konstruktivne sastanke, obišli smo sve dijelove kompanije BKM Holding i upoznali se sa svim komponentama proizvodnje vozila. Ova kompanija ima veliki broj narudžbi iz cijelog svijeta i izuzetno su profesionalni i predani poslu, tako da očekujem kvalitet trolejbusa po evropskim standardima, kako je i predviđeno procesom nabavke putem EBRD-a – zaključio je premijer Forto.

Na sastanku sa Upravom kompanije BKM Holding dogovoreni su i naredni koraci, dok je direktor kompanije koja upravlja javnim prijevozom u Minsku Valery Shkuratov organizirao poseban susret s našom delegacijom.

- Velika iskustva i znanja nosimo iz Minska koja ćemo prenijeti na naše saradnike i osobe koje budu vezane za ovakve i slične projekte. Neuporedive su razlike javnog prijevoza u Sarajevu i tom gradu, ali disciplinovanim radom i odgovornošću možemo omogućiti kvalitetan javni prijevoz u našem kantonu, zasnovan na najvećim evropskim standardima – kazao je ministar Šteta.

Ugovor za nabavku novih 25 trolejbusa potpisan je u januaru ove godine, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Trgovinski deficit FBiH u januaru 2022. godine 327.063.000 KM

Grad Zenica zbog duga za kamatu blokirao rudnik, za 15. januar zakazan štrajk

U Federaciji BiH u prošloj godini izdana 51 okolišna dozvola

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo