Svijet     | 01.10.2021. 12:45 |

U Mali dopremljena četiri ruska helikoptera, naoružanje i municija

FENA Internet

BAMAKO, 1. oktobra (FENA) - Teretni avion dopremio je u četvrtak navečer četiri helikoptera, naoružanje i municiju iz Rusije za Mali, izjavio je privremeni malijski ministar odbrane Sadio Camara.

Rekao je da je Mali kupio helikoptere ugovorom koji je postignut u decembru 2020. godine kako bi podržao svoje oružane snage u njihovoj borbi uz francuske, evropske i snage UN-a s pobunjenicima povezanim s Islamskom državom i Al Kaidom, javlja Reuters.

- Mali je kupio ove helikoptere od Ruske Federacije, prijateljske zemlje s kojom je Mali uvijek održavao vrlo plodno partnerstvo - rekao je on lokalnim medijima nakon što je avion sletio u glavni grad Bamako, dodajući da je Rusija donirala dopremljeno oružje i municiju.

Isporuka dolazi u trenutku napetih odnosa između Malija i njegovog ključnog vojnog partnera Francuske zbog izvještaja da bi Bamako mogao regrutirati ruske plaćenike dok Pariz radi na promjenama načina operativnosti u sklopu svoje antiterorističke misije u regionu.

U međuvremenu, premijer Malije je u subotu u govoru u Ujedinjenim nacijama optužio Paris da je napustio Bamako.

Odgovarajući po prvi put na ovu optužbu, predsjednik Emmanuel Macron u četvrtak je doveo u pitanje legitimnost malijskih vlasti podsjetivši da su imali dva puča u nešto više od godinu dana.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Putin razgovarao s čelnicima država Sahela, dogovorio sigurnosnu i ekonomsku saradnju

Kirgistan traži od svojih građana da odgode nepotrebna putovanja u Rusiju

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo