Stranačke aktivnosti     | 01.10.2021. 12:38 |

Priopćenje za javnost HDZ-a 1990

FENA Saopćenje

Široki Brijeg, 1.10.2021.

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Povodom priopćenja Vlade Zapadnohercegovačke Županije o povećanju plaće od 5% za sve uposlenike na Županijskom proračunu klub HDZ 1990 u Skupštini Županije Zapadnohercegovačke traži od Vlade Županije sljedeće:

1.Povećanje plate od 10% za sve uposlenike na Županijskom proračunu,

2.Povećanje izdvajanja iz proračuna Županije Zapadnohercegovačke za poljoprivredu za 2020. godinu sa milion i četiristo tisuća KM na milion i osamsto KM.

3.Egzistencijalna naknada za branitelje koja se sada u Županiji isplaćuje od 55 do 57 godina da se proširi na branitelje od 53 do 57 godina. Obrazloženje:

Koliko imamo informaciju proračuni svih nivoa vlasti pa tako i proračun Županije Zapadnohercegovačke se vrlo dobro puni i uz ovih osam miliona i tristo tisuća KM koji ovih dana treba leći od vlade Federacije BiH proračun će biti puno veći nego smo predvidjeli u proračunu za 2020. godinu, tako da po nama ima prostora za ova povećanja.

1. Vlada Županije Zapadnohercegovačke se hvali da je u zadnjih 5 godina digla plaću dva puta po 5%, a neće da kažu da se je plaća tek vratila na nivo iz 2010. godine. Kad usporedimo potrošačku košaricu sa recimo otprije samo dvije godine i sada trenutnu svima je jasno koliko je sve poskupjelo od osnovnih životnih namirnica, obuće, odjeće, goriva i svih ostalih sredstava za život, a posebno što se događa sa cijenama u ovoj godini strahujemo da ni ovo eventualno povećanje od 10% neće biti dovoljno za normalan život jedne obitelji. Da usporedimo proračun iz 2010. koji je realno iznosio oko 65 miliona KM i sadašnji proračun koji će biti negdje oko 95 miliona KM bez ovih osam miliona i tristo tisuća KM koje daje vlada Federacije BiH, realno će proračun prijeći 100 miliona KM. Da budemo sasvim otvoreni pozivamo Vladu Županije Zapadnohercegovačke da poveća plate najmanje za 10% jer realno u proračunu ima dovoljno novaca za to.

2. Zbog jako loše situacije u poljoprivredi u čitavoj BiH pa tako i u našoj Županiji od suše do ostalih ekstremnih događanja koje su pogodile sve grane poljoprivrede, a posebno sada što se dešava da dolazi do ekstremnih poskupljenja svih ulaznih inputa za poljoprivredu od hrane za životinje do đubriva koja su poskupjela 100%, zaštitnih sredstava itd.. Tražimo od Vlade da uz ova sredstva koja su predviđena proračunom od milion i četiristo tisuća KM izdvoji još četiristo tisuća KM za vanrednu pomoć svim poljoprivednim granama koje se potiču u našoj Županiji.

3.Poznato je da Vlada Županije Zapadnohercegovačke daje egzistencijalnu naknadu braniteljima od 55 do 57 godina koji nemaju primanja veća od 180 KM i nalaze se na zavodu za zapošljavanje najmanje 6 mjeseci i za to izdvaja oko četiristo tisuća KM. Predlažemo da to spustimo na 53 godine života uz iste ostale uvjete i mislimo da tu neće doći do povećavanja više od dvijesto tisuća KM jer se ovih četiristo tisuća KM ionako sve ne potroši.

Klub HDZ 1990 ovim putem poziva Vladu ŽZH i kolege u Skupštini ŽZH da prvi u Federaciji BiH napravimo korak naprijed imajući u vidu da je ovo čisto hrvatska županija i da Vlada i svi zastupnici pripadaju strankama koje su članice HNS-a i da se ne možemo „vaditi“ na to da nas drugi ometaju da uradimo nešto za svoj narod i građane.


KLUB ZASTUPNIKA U SKUPŠTINI ZHŽ
____________________________
Predsjednik Kluba Dobroslav Bukmir

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost HDZ 1990

Priopćenje za javnost HDZ-a 1990

Priopćenje za javnost HDZ-a 1990

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!