Bosna i Hercegovina     | 01.10.2021. 13:23 |

Sarajlić i Šiljegović na prijemu u okviru godišnje vježbe 'Brzi odgovor 21'

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 1. oktobra (FENA) - Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Asim Sarajlić i parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović danas su u bazi Butmir u Sarajevu, na poziv komandanta EUFOR-a general-majora Alexandera Platzera, prisustvovali danu za visoke zvanice u okviru godišnje vježbe EUFOR-a “Brzi odgovor 21.”

Ovom godišnjom vježbom provjerene su sposobnosti EUFOR-a da obavi raspoređivanje rezervnih snaga koje se nalaze izvan BiH, a koje zemlje učesnice drže u visokoj pripravnosti. Ove godine, Oružane snage BiH su na vježbi učestvovale s tri pješadijska voda iz sastava Operativne komande Oružanih snaga BiH. Za potrebe vježbe, Ministarstvo odbrane BiH dalo je na raspolaganje EUFOR-u i vlastite infrastrukturne kapacitete na različitim lokacijama u Bosni i Hercegovini.

Danas su snage EUFOR-ovog multinacionalnog bataljona i njihove rezervne snage, uz učešće pripadnika Oružanih snaga BiH, SIPA-e i policijskih agencija, imale završnu vježbu čiji je cilj bio da se pokaže interoperabilnost, efikasnost sadejstva i značaj uspješne saradnje sa subjektima odbrane i sigurnosti u BiH.

Vježba, čiji je scenarij podrazumijevao i stvaranje bezbjednog okruženja za otklanjanje posljedica eventualnog zemljotresa u južnom dijelu BiH, održana je na teritoriji Glamoča, Livna, Tomislavgrada, Ljubuškog, Mostara, Čapljine, Trebinja, Bileće i Sarajeva.

U realizaciji vježbe „Brzi odgovor 2021.“, uz EUFOR-ove jedinice stacionirane u BiH,  učestvovale su rezervne snage EUFOR-a iz Austrije, Bugarske, Mađarske, Turske i Rumunije, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Delegacija PSBiH učestvuje na konferenciji Lige parlamentaraca za Al - Quds u Istanbulu

Održana sjednica Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PSBiH

Smajić u Prištini učestvovao na sjednicama generalnih komiteta PSSEECP-a

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu