Svijet     | 01.10.2021. 16:14 |

Vojna vježba Irana blizu granice s Azerbejdžanom

FENA Internet

TEHARAN, 1. oktobra (FENA) - Iranska vojska počela je velike vojne vježbe u blizini granice sa Azerbejdžanom, pokazujući silu u jeku tenzija sa susjednom državom zbog njenog zbližavanja sa Izraelom.

Državna televizija u petak je prikazala snimke helikoptera, tenkova, artiljerije i vojnika koji su prebačeni u nepoznatu zonu na sjeverozapadu Irana.

Vojska je objavila da testira bespilotnu letjelicu velikog dometa domaće proizvodnje i druge „novitete“, javlja Al Jazeera. 

Vježbe dolaze nakon što je Revolucionarna garda Irana prošlog mjeseca rasporedila opremu i vojsku u blizini pogranične zone, nedugo nakon što su Azerbejdžan, Turska i Pakistan u Bakuu održali vojnu vježbu.

Iran otvoreno tvrdi da je zabrinut zbog bliskih vojnih veza Azerbejdžana sa Izraelom, čiji su dronovi visoke tehnologije i druga oprema pomogli azerbejdžanskoj vojsci da pobijedi u 44-dnevnom ratu sa Armenijom prošle godine.

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian upozorio je Azerbejdžan da njegova zemlja „neće tolerisati prisustvo i aktivnosti cionističkog režima protiv iranske nacionalne sigurnosti i da će učiniti sve što je potrebno po tom pitanju“.

Tokom vojne vježbe u petak, Kioumars Heydari, komandant kopnenih snaga iranske vojske, rekao je državnoj televiziji da je Iran zabrinu i zbog prisustva boraca koje je Azerbejdžan doveo tokom prošlogodišjeg rata s Armenijom oko Nagorno-Karabaha.

- Islamska Republika Iran nikada nije započela nijednu invaziju. No, kada je počeo rat između Armenije i Azerbejdžana, u tu regiju je doveden značajan broj terorista ISIL-a - rekao je.

- Nismo posve sigurni da su oni napustili regiju, ali moraju to učiniti - dodao je.

Rastu tenzija između dviju zemalja pridonijeli su azerbejdžansko uvođenje „saobraćajne takse“ za iranske kamione koji se kreću kroz regiju Karabah i pritvaranje dva iranska vozača prošlog mjeseca.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Iran ocijenio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o Gazi kao pozitivan, ali nedovoljan korak

Osuđene razmjere kršenja ljudskih prava u Iranu

Alijev: Azerbejdžan i Armenija 'bliži miru nego ikada'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo