Kultura     | 01.10.2021. 18:46 |

Ana Brnabić otvara ovogodišnje Šantićeve večeri poezije u Mostaru (VIDEO)

FENA Ivana Banovic

MOSTAR, 1. listopada (FENA) - Tradicionalne Šantićeve večeri poezije u Mostaru otvorit će premijerka Srbije Ana Brnabić, a kao i dosadašnjih godina manifestacija će okupiti brojne književnike i umjetnike iz BiH i regije, rečeno je u petak na konferenciji za novinare.

Tijekom trajanja manifestacije, do 16. listopada, održat će se osam programa, kazala je Sanja Bjelica Šagovnović, potpredsjednica mostarskog Gradskog odbora SPKD "Prosvjeta".

- Manifestacija je kao i svake godine dosad regionalnog karaktera jer imamo književnike i umjetnike iz BiH i zemalja regije - istaknula je.

Riječ je o događaju, navodi, kojim čuvamo sjećanje na lik i djelo našeg velikog pjesnika Alekse Šantića koji je postavio temelje suvremene kulture u gradu Mostaru i koji je opjevao svoj grad na najljepši mogući način.

Otvaranje 102. Šantićevih večeri poezije zakazano je za ponedjeljak, 4. listopada, u 18 sati, a otvorit će ih predsjednica srbijanske vlade Ana Brnabić, istaknula je Bjelica Šagovnović.

Navela je također kako će srbijanska premijerka posjetiti i Sabornu crkvu Svete Trojice u Mostaru i Prosvjetinu školu srpskog jezika, istorije i kulture.

 Manifestacija je već odavno izašla iz okvira, samo večeri poezije. Znači, imamo i književne večeri, izložbe i druge umjetničke sadržaje, ustvrdila je potpredsjednica mostarskog Gradskog odbora SPKD "Prosvjeta".

O manifestaciji je govorio i predsjednik Srpskog prosvjetnog kulturnog i umjetničkog društva "Gusle" Radislav Tubić čije je umjetničko društvo zajedno s mostarskom Prosvjetom i organizator Šantićevih večeri poezije u Mostaru.

 - Na vrlo dobrom smo putu da ova manifestacije ne samo opstane, nego postane jedna od značajnijih europskih manifestacija - ocijenio je Tubić.

 Uz veoma bogat i raznolik program, na ovogodišnjim Šantićevim večerima, uz ostalo, bit će priređena i izložba 'grof Sava Vladislavić' koja će biti otvorena u Muzeju manastira Žitomislić.

Izložba će biti održana posredstvom Veleposlanstva Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini, a iz predsjedničke biblioteke predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina ustupljena je Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Također će biti predstavljena Sabrana djela Alekse Šantića te Stripovjetke Alekse Šantića, gdje se po prvi put Šantićeve pripovijetke mogu  vidjeti u stripu.  

Manifestacija će se zatvoriti dodjelom nagrade Aleksa Šantić koja se dodjeljuje svake treće godine za najbolju knjigu pjesama.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/6545

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1DpchwDdDxhMuOOLv8UjOWY0baMOKjt6_?usp=sharing

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Ministrica Bošnjak posjetila Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar

U Mostaru otvoren počasni konzulat Republike Rumunjske

Vučić i Dodik sa Srbima u Mostaru: Obećano više sredstava za razvoj svih krajeva u kojima žive Srbi

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana