Svijet     | 02.10.2021. 11:11 |

Broj preminulih od koronavirusa u SAD-u nadmašio 700.000

FENA Internet

WASHINGTON,  2. oktobra (FENA) - Broj smrtnih slučajeva povezanih sa Covid-19 u Sjedinjenim Državama nadmašio je 700.000, saopćio je Univerzitet Johns Hopkins, a što je otprilike ista cifra kao i broj stanovnika američke prijestoinice Washingtona.

Sumorni rekord objavljen je u vrijeme dok prosječno više od 1.000 ljudi umre svakoga dana u zemlji u kojoj je 55,7 posto stanovništva sada potpuno vakcinisano.

Nakon žestoko kritikovanog prvobitnog odgovora na pandemiju, Sjedinjene Države organizirale su efektivnu kampanju vakcinacije - samo da bi se uvidjelo da značajan broj Amerikanaca još odbija da primi vakcine.

Sjedinjene Države postale su zemlja s najvećim brojem preminulih u pandemiji u svijetu, daleko nadmašujući ostale zemlje u vrhu  takvih statistika kao što su Brazil i Indija, i suočavaju se s novim slučajevima zaraze zbog pojave krajnje zarazne delta varijante.

Iako je posljednji globalni val koronavirusa dostigao vrhunac krajem augusta, virus nastavlja da se rapidno širi, posebno u Sjedinjenim Državama.

Kampanja vakcinacije koju su pokrenule američke vlasti u decembru prošle godine - koja je dostigla vrhunac u aprilu s povremeno od više od četiri miliona vakcinacija dnevno  - u međuvremenu se značajno usporila.

Širenje dezinformacija o koronavirusu naglo se pojačalo u zemlji, a obavezno nošenje maski postalo je političko pitanje koje dijeli brojne Amerikance.

Neki republikanski guverneri, poput onih u Teksasu i na Floridi, pokušali su da zabrane obavezno nošenje maski u njihovim državama, pozivajući se na zaštitu građanskih sloboda.

Savezna država Kalifornija kojom vladaju Demokrati objavila je da će vakcinacija protiv Covida biti obavezna za sve studente.

U Washingtonu je na stotine hiljada bijelih zastava postavljeno na polju ispred Nacionalnog Malla, nedaleko od Bijele kuće, kao sumorni podsjetnik na one koji su preminuli od Covida u Sjedinjenim Državama, prenosi AFP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Sjedinjene Države uložile veto na rezoluciju UN-a o palestinskoj državnosti

Trump poručio Dudi da je "u potpunosti iza Poljske"

Broj ubijenih u ruskom zračnom napadu na ukrajinski grad Černihiv porastao na 18

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'