Svijet     | 02.10.2021. 11:59 |

Lazzarini: UNRWA se suočava s 'egzistencijalnom' budžetskom krizom

FENA Internet

BEČ, 2. oktobra (FENA) - Agencija UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama suočava se s "egzistencijalnom" budžetskom krizom i apelovala je na hitnu finansijsku pomoć od 120 miliona dolara kako bi održala u životu osnovno obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i druge službe, izjavio je čelnik agencije.

- Još se borimo i pokušavamo doći do novca - izjavio je Philippe Lazzarini maloj grupi novinara.

- Finansijska situacija je istinska egzistencijalna prijetnja našoj organizaciji, i ne bismo je trebali podcjenjivati jer bi to moglo prinuditi organizaciju da umanji broj svojih usluga - kazao je on i dodao da se   suočavaju s rizikom od veoma skorog kolapsa.

U pitanju je ostanak 550.000 djece u školama, pružanje zdravstvene zaštite za hiljade ljudi i isplata plata za 28.000 članova osoblja agencije za novembar i decembar, pojasnio je Lazzarini.

Agencija UN-a za pomoć i rad poznata kao UNRWA sa sjedištem u Beču, uspostavljena je da pruži obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, pomoć u hrani i ostale usluge za 700.000 Palestinaca koji su pobjegli iz svojih domova tokom godina rata koji je  počeo zbog uspostave Izraela 1948. godine.

Lazzarini  je dodao da nije jasno zvaničnicima agencije da li će ili ne biti u stanju da nastave sa aktivnostima u novembru i decembru.

Naglasio je značaj povratka Sjedinjenih Država kao velikog donatora UNRWA-e u ovoj godini nakon što je bivši predsjednik Donald Trump prekinuo kompletno finansiranje  2018. godine.

Bidenova administraija objavila je u aprilu da će osigurati ukupno 235 miliona dolara za projekte na Zapadnoj obaali i u Poajsu Gaze, kao i za UNRWA-u.

Trenutno je 5,7 miliona palestinskih izbjeglica, među kojima su njihova djeca i unuci u potrebi za humanitarnom pomoći, ali je  Lazzarini kazao da UNRWA pomaže samo 550.000 školske djece i 2,8 miliona Palestinaca sa zdravstvenim benificijama, prenosi AP.
 



(FENA) B. D.

Vezane vijesti

UNRWA: Neki članovi osoblja i ostali zatvorenici u Gazi bili izloženi zlostavljanju

Albares: Sve članice EU trebale bi koordinirano priznati palestinsku državnost

Sanchez se sastaje s kolegama iz EU u pokušaju pridobijanja podrške palestinskoj državi

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'