Svijet     | 02.10.2021. 13:19 |

Bangladeš najavio oštru akciju nakon ubistva čelnika Rohinja izbjeglica

FENA Internet

DHAKA, 2.  oktobra (FENA) - Bangladeški  ministar vanjskih poslova u subotu je najavio "oštru akciju" protiv ubica čelnika Rohinja izbjeglica Mohiba Ullaha dok se povećavaju pozivi na istragu ubistva.

Nepoznati napadači ubili su Mohiba Ullaha, koji je bio u kasnim četrdesetim godinama života, u logoru u Cox’s Bazaru u srijedu navečer.

On je predvodio jednu od najvećih grupa otkako je više od 730.000 Rohinja muslimana pobjeglo pred kampanjom gušenja protesta koji je provodila mijanmarska vojska u augustu 2017.

- Vlada će poduzeti oštru akciju protiv onih koji su umiješani u ubistvo. Niko neće biti pošteđen - izjavio je ministar vanjskih poslova  A.K. Abdul Momen  u svojim prvim komentarima nakon ubistva.

Momen navodi u saopćenju da iza ubistva Mohiba Ullaha stoje "prikriveni interesi" jer je on želio da se vrati u Mijanmar.

- Ubice Mohiba Ullaha moraju biti privedene pravdi - kazao je.

Vlasti su uhapsile troje izbjeglica u vezi ubistva, kazao je Naimul Huq, policijski zvaničnik u Cox's Bazaru, ne pružajući više detalja.

Mohib Ullah  bio je poznat kao umjerena snaga koji se zalaže za povratak Rohinja u Mijanmar, gdje su im prava uskraćivana tokom decenija progona.

On je bio čelnik Društva arakanskih Rohinja za mir i ljudska prava, osnovanog u 2017., kako bi dokumentiralo zločine nad Rohinjama i dalo bi im pravo glasa u međunarodnim pregovorima o njihovoj budućnosti.

Više od milion Rohinja živi u izbjegličkim logorima, od kojih je ogromna većina pobjegla iz susjednog Mijanmara tokom vojne kampanje gušenja njihovih protesta u 2017. za koju Ujedinjene nacije tvrde da je provedena s genocidnom namjerom.

Mijanmar negira da je počinio genocid, navodeći da je to bila legitimna kampanja protiv pobunjenika koji su napali  policijske ispostave, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Tužilaštvo TK otkrilo identitet ubijene žene u Lipnici

Okončan uviđaj u Lipnici, naređena obdukcija

Pronađeno beživotno tijelo ženske osobe u Lipnici kod Tuzle

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo