Bosna i Hercegovina     | 02.10.2021. 18:57 |

Azra Ibrahimović: Neravnopravnost žena posebno vidljiva u političkom životu BiH

FENA Anisa Mahmutović

TUZLA 2. oktobar (FENA) – Na tribini Foruma žena Gdradskog odbora Demokratske fronte (GO DF) učesnice su pozvale građane da ženama ukažu povjerenje kako bi pokazale svoje sposobnosti. 

Govornice pred oko stotinu žena, bile su Azra Ibrahimović predsjednica Foruma žena GO DF Tuzla, Dajana Čolić vijećnica u Općinskom vijeću Lukavac, Sandra Imširović, zastupnica u Skupštini Tuzlanskog kantona i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH, te Alma Kratina, predsjednica kluba DF u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Forum žena u Demokratskoj fronti djeluje od osnivanja stranke, a danas je uložena inicijativa za osnivanje kantonalnog foruma, kako bi svoje edukativne i humanitarne aktivnosti širile iz lokalne zajednice.

- Žene u BiH imaju neravnopravan položaj u odnosu na muškarce. Ta neravnopravnost je posebno vidljiva u političkom životu. Propisi određuju da na izbornim listama stranaka mora biti 40 posto pripadnica manje zastupljenog spola, što se u našem društvu uvijek tumači kao 40 posto žena i 60 posto muškaraca - izjavila je Azra Ibrahimović, predsjednica Foruma žena Gradskog odbora DF Tuzla.

Demokratska fronta je kroz svoj novi Statut, ali i javne politike jasno opredijeljena da podrži i osnaži žene koje su spremne da budu dio političkih snaga za opšte dobro svih građana u Bosni i Hercegovini. 

- Svjesni smo činjenice da su žene, generalno podzastupljene na mjestima odlučivanja i da su tek izborne kvote za manje zastupljeni spol učinile da neznatni procenat žena u BiH u zakonodavnoj vlasti bude povećan na nekih 23 posto - izjavila je Alma Kratina predsjednica kluba DF u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Demokratske fronte

U Tuzli obilježen 4. april, jedan od najznačajnijih datuma u historiji grada

Vrijedna donacija za Dom zdravlja u Tuzli

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'