Bosna i Hercegovina     | 03.10.2021. 13:38 |

U Goraždu održana trka 'Šetnja za ozdravljenje – Race for the Cure'

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 3. oktobra (FENA) - Prva trka "Šetnja za ozdravljenje - Race for the Cure" danas je održana i u Goraždu.

Manifestaciju čiji je cilj podizanje svijesti u borbi protiv karcinoma dojke organizirali su Udruženje oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja „Biser“ i Atletski klub Goražde, a pozivu za učešće odazvali su se građani svih generacija.

Početak manifestacije označile su članice Udruženja šetnjom kroz grad, od prostorija udruženja do Omladinske ulice, gdje su organizirane utrke za dječake i djevojčice osnovnih škola te trka/šetnja za odrasle u dužini od dva kilometra.

„ Drago nam je da se Goražde pridružilo gradovima u kojima je organizirana trka/šetnja za ozdravljenje koju smo zbog epidemioloških mjera  morali organizirati po različitim gradovima, a ne u Sarajevu kako je to bilo ranije. Zaista smo zahvalni AK Goražde koji nam je izašao u susret i pružio maksimalnu podršku u organizaciji ovog događaja“ - kazala je predsjednica Udruženja „Biser“ Mersiha Pecikoza.

Dodala je da o potrebi podizanja svijesti u borbi protiv karcinoma, svjedoči i činjenica da se broj oboljelih i na podurčju ovog kantona povećava.

„Mi kao udruženje radimo stalno na podizanju svijesti o potrebi preventivnih pregleda i samopregleda koji su najbitniji i svaka žena treba bar jednom mjesečno da se pregleda i, u slučaju da uoči neke promjene, da se javi ljekaru jer rano otkrivanje karcinoma dojke znači uspješno liječenje. U posljednjih nekoliko godina, imali smo godišnje dva tri otkrivena slučaja, ali nažalost u BPK-a u ovoj godini, samo u periodu od tri mjeseca, otkriveno je i potvrđeno 15 karcinoma, a dodatno zabrinjavajući podatak  je da ima žena mlađih od 40 godina“ - precizirala je ona.

Predsjednik Atletskog kluba Goražde Zaim Šuman naglasio je da je ovaj klub rado pružio podršku organizaciji ove značajne manifestacije.

„ Svjesni smo potrebe podizanja svijesti u borbi protiv ove opake bolesti koja je nažalost u ekspanziji i kod nas i ovo je naš doprinos u svemu tome. Prevencija je najbitnija i željeli smo da na to skrenemo pažnju i djeci osnovnih škola koje smo uključili u manifestaciju, kao i odrasle, članove škole trčanja i ostale građane kako bi im ukazali da trebaju da vode računa o svome zdravlju“ - kazao je Šuman.

Najuspješnijim učesnicima dodjeljene su i medalje, diplome i majice Race for the Cure koje su osigurali organizatori.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Goraždani traže rješavanje problema nelegalne deponije u Šišetima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom