Kultura     | 04.10.2021. 10:41 |

Projekcijom filma "Audicija" večeras počinje Sedmica njemačkog filma u Zenici

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 4. oktobra (FENA) - Projekcijom filma “Audicija”, večeras u Gradskom muzeju Zenica počinje tradicionalna manifestacija “Sedmica njemačkog filma 2021”, koja će trajati do petka, 8. oktobra, kada će biti prikazan film “A sutra cijeli svijet”.

Ukupno će biti predstavljeno pet njemačkih filmova, koji su nastali u zadnje tri godine, a termin početka svih projekcija je 19.00 sati. Sutra je na program film “Predaleko”; u srijedu “Vrijedi izrečena riječ” te u četvrtak “Časovi perzijskog”.   

-Sedmica njemačkog filma nastala je kao plod saradnje “Goethe Instituta” iz Sarajeva i naše ustanove i traje već gotovo 15 godina. I ovaj su put podarili zeničkoj filmskoj publici probrane filmove iz savremene njemačke produkcije. Rijetkost je pogledati u doba anglo okupacije svih filmskih kanala i bioskopa i ovakve sadržaje - ističe direktor Muzeja Grada Zenica Adnadin Jašarević.

Napominje kako je večerašnja projekcija tragična drama koja govori o mentoru i mladom muzičaru, “per aspera ad astra”.

-Režiserka Sarah Winkenstette je u filmu “Predaleko”, postavljajući dva mlada protagonista i publiku na isti nivo, ispričala priču o gubitku domovine i snazi prijateljstva koji prelazi granice. Ljetni i humoristični avanturistični film za cijelu porodicu. Protagonistica filma "A sutra cijeli svijet", Luisa (Mala Emde), ima 20 godina i potiče iz dobre porodice; studira pravo na prvom semestru i želi da se u Njemačkoj nešto promijeni. Alarmirana zaokretom udesno u zemlji i sve većom popularnošću populističkih stranaka, ona se združuje sa svojim prijateljima kako bi se jasno pozicionirali protiv nove desnice - objašnjava Jašarević.

Vadim Perelman je s “Časovima perzijskog”, ističe, režirao majstorsko djelo te da “njegovom filmu uspijeva nešto gdje mnogi pokleknu”.

-Uspijeva da se na dostojanstven način suoči sa strahotama Shoaha; sa profinjenim smislom za ironiju, koji je, vjerovatno, potreban, da bi se ovakva situacija mogla preživjeti.  Sa „Vrijedi izrečena riječ“ studentu oskarovcu İlkeru Çataku uspijeva da napravi duhovitu ljubavnu priču mimo kulturološki i društvenih konvencija. Dirljiv film o hrabrosti, susrestima sa nepoznatim, rizikovanjem i izazovima.

Uporedo se film igra sa ustaljenim društvenim klišejima i predrasudama, kako bi iste mudro i suptilno razoružao. Ukratko, prelijepa evropske priče, bez puke bezsadržajne akcije, ali sa mnogo sadržaja koje i mi u našim životima dijelimo- podvlači Jašarević.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Muzej grada Zenica prošle godine posjetilo 12.000 ljudi, realizovano 135 promocija i radionica

Simpozij o ratnim arhivima okupio kulturne i medijske radnike, istraživače i teoretičare

Muzej Grada Zenica okončao prvu fazu rekonstrukcije stalne postavke 'Zbirka savremenih medija'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo