Najave     | 04.10.2021. 11:51 |

Ambasadorica Hlavsova i šefica IOM-a u BiH Lungarotti sutra u Ušivku

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. oktobra (FENA) – Ambasadorica Republike Češke u Bosni i Hercegovini Ivana Hlavsová i šefica Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Laura Lungarotti  posjetit će u utorak privremeni prihvatni centar Ušivak u Hadžićima.               

Ministarstvo unutrašnjih poslova Češke podržava IOM u jačanju Bosne i Hercegovine u upravljanju migracijama kroz projekt u vrijednosti 785.000 američkih dolara, a kojeg finansira MUP Češke.

Sredstva su usmjerena na pružanje humanitarnog odgovora u BiH, kako bi se bolje razumio obim migranata i tražioca azila koji prolaze i koji se nalaze u BiH, lokacije na kojima se nalaze, obrasci kretanja, profil i potrebe.

Također će podržati i tekući Program potpomognutog dobrovoljnog povratka i reintegracije – Assisted Voluntary Return and Reintegration (AVRR) za podršku dobrovoljnim, informiranim, sigurnim, humanim i dostojanstvenim opcijama povratka i reintegracije za migrante koji se nalaze u BiH.

Projekat podržava i napore države da primijeni metodologiju prisutnosti migranata, koja je dio IOM-ovog globalnog sistema Matrice praćenja raseljenosti (DTM), za prikupljanje i analizu podataka o broju iregularnih migranata unutar i izvan službenih prihvatnih centara i distribucije bitnih sveobuhvatnih informacija o mobilnosti, ranjivostima i potrebama migranata.

Nadalje, projekt Pruža podršku vlastma u BiH kroz tehničku pomoć i prijenos znanja kako bi se poboljšalo prikupljanje podataka i analiza, posebno u okviru sistema upravljanja SMART CAMP, te kako bi se bolje identificirale i pružile usluge zasnovane na zaštiti migranata kako unutar tako i izvan privremenih prihvatnih centara u BiH.

Na kraju, projekt će osigurati informirano odlučivanje migranata o njihovoj odluci o dobrovoljnom povratku u države porijekla, saopćeno je iz IOM-a u BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Skupština KS o dodjeli javnih priznanja Kantona Sarajevo

Skupština KS sutra o dodjeli javnih priznanja Kantona Sarajevo

U srijedu drugo izdanje jednog od najvažnijih regionalnih turističkih foruma-Sarajevo Tourism Summit

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu