Bosna i Hercegovina     | 04.10.2021. 11:59 |

Počela Sedmica održivog razvoja u BiH

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 4. oktobra (FENA) - Sedmica održivog razvoja u BiH počela je danas promoviranjem Okvira za realizaciju ciljeva održivog razvoja u BiH, koje je usvojilo Vijeće ministara BiH, kao i drugi nivoi vlasti.

- Preporučujem da svi pročitaju Okvir u BiH i koriste ga u svom djelovanju. Njegov obuhvat je širok i uključuje oblasti dobre uprave, zdravstva, energetske efikasnosti, obrazovanja pa sve do ekonomskog prosperiteta. To je alat koji stoji na raspolaganju ne samo javnog sektoru već i svima nama na izgradnji pravičnijeg i inkluzivnijeg društva - rekla je rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Ingrid Macdonald.  

Od ove godine BiH ima novouspostavljeno Vijeće za praćenje realizacije ciljeva održivog razvoja.

- Drago mi je da nastavljamo s onim što je započeto u BiH početkom 2017. godine kada je formirana prva radna grupa koja će se baviti ciljevima održivog razvoja i koja je preimenovana u Vijeće. Bilo je potrebno vidjeti gdje se tačno nalazimo i da se napravi presjek onoga šta je realno učiniti u pogledu ispunjenja 17 ciljeva održivog razvoja. Od 1. januara iduće godine budžeti na svim nivoima vlasti trebali bi biti usklađivani s ciljevima održivog razvoja odnosno da javni sektor koliko može finansira projekte, koji će doprinijeti da se otvare ciljevi - rekao je Miloš Prica ambasador, Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Šefica razvojne saradnje u Ambasadi Švedske u BiH Eva Gibson Smedberg istakla je da je Švedska finansirala izradu Okvira za realizaciju ciljeva održivog razvoja  

- Sada kada su formalni uslovi ispunjeni slijedi posao na terenu, što podrazumijeva snažnije opredjeljenje svih aktera u proces održivog razvoja. Sedmica održivog razvoja nudi platformu za različite diskusije i razmjene iskustava na međunarodnom i lokalnom nivou - rekla je Gibson Smedberg.

Rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) BiH Steliana Nedera predstavila je sadržaj koji će se odvijati tokom Sedmice održivog razvoja.

- Prvi događaj danas namijenjen je lokalnom nivou. Riječ je o informativnom sastanku za lokalne samouprave gdje će članovi Vijeća za ciljeve održivog razvoja iskoristiti priliku da pozovu lokalne vlasti da uzmu aktivnije učešće u realizaciji ciljeva održivog razvoja. Na poslijepodnevnoj diskusiji tema je socijalna zaštita - rekla je Nedera.

Dodala je da će sutra biti vođeni „Razgovori budućnosti“, koji trebaju pomoći u premišljanju svjetlije i održivije budućnosti.

Trećeg dana Sedmice održivog razvoja održat će se konferecija „Zelena ekonomija - uspješnije poslovanje“. Cilj događaja je okupiti preduzeća i finansijske institucije kako bi razgovarali o tome šta zelena tranzicija znači za privatni sektor.

Sedmog oktobra bit će upriličen događaj o budućnosti obrazovanja na kojem će studenti voditi dijalog o novim smjerovima i alatima koje obrazovanje treba prigrliti za održivi život i rad.

Sedmica održivog razvoja zatvorit će se potpisivanjem Deklaracije o održivom razvoju.  

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Bećirović-Komšić u UN-u: Usvajanjem rezolucije ukazati na globalnu važnost prevencije genocida

Vučić: Krajem travnja na dnevnom redu UN-a rezolucija o genocidu u Srebrenici

Lazzarini: U Gazi se stvara generacija 'izgubljene djece'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana