Svijet     | 04.10.2021. 13:07 |

David Julius i Ardem Patapoutian dobitnici Nobelove nagrade za medicinu

FENA Internet

STOCKHOLM, 4. oktobra (FENA) - Američki naučnici David Julius i Ardem Patapoutian dobili su Nobeovu nagradu za 2021. godinu za fiziologiju ili medicinu zbog njihovih otkrića receptora za temperaturu i dodir, saopćilo je tijelo za dodijelu nagrada u ponedjeljak.

Njihova prelomna otkrića "omogućila su nam da razumijemo kako vrućina, hladnoća i mehaničke snage mogu inicirati nervne impulse koji nam dopuštaju da opazimo i adaptiramo se na svijet oko nas", navodi se u obrazloženju nagrade.

- To znanje korišteno je u razvoju tretmana za široki spektar bolesti, među kojima je i hronična bol - dodaje se.

Nagradu, koju dodjeljuje Švedska akademija nauka, vrijedna je 10 miliona švedskih kruna (1.15 miliona dolara).

Nagrade, za postignuća u nauci, književnosti i miru, stvorene su i finansirane oporukom švedskog izumitelja dinamita i poslovnog čovjeka  Alfreda Nobela. One se dodjeljuju od 1901., dok je nagrada za ekonomiju prvi put uručena 1969. godine.

Nobelova nagrada za medicinu često je u sjeni Nobelovih nagrada za književnost i mir, i njihovih u svjetskoj javnosti poznatijih laureata  Nagrada za medicinu stavljena je, međutim, u žarište pandemije  COVID-19, a neki naučnici sugerirali su da bi oni koji su razvili vakcine protiv koronavirusa mogli biti nagrađeni u ovoj ili u nastupajućim godinama.

Pandemija nastavlja da prijeti ceremonijama dodijele Nobelovih nagrada, koj su često okružene pompom i glamurom. Banket u Stockholmu otkazan je drugu uzastopnu godinu zbog širenja virusa.

Prošle je godine nagrada otišla Amerikancima Harveyu Alteru i Charlesu Riceu, i Britancu Michaelu Houghtonu za rad na idenifikaciji virusa hepatitis C, koji izaziva cirozu i rak jetre, podsjeća Reuters.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Jačanje medicinskih veza između Izraela i BiH

Blizanci Narges Mohammadi preuzeli Nobelovu nagradu za mir u njeno ime

Simpozij „Novosti u gastroenterologiji“ danas u Mostaru

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta