Kultura     | 04.10.2021. 13:12 |

Sarajevski Internacionalni sajam knjiga i učila otvara se 6. oktobra

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 4. oktobra (FENA) - Ovogodišnji Internacionalni sarajevski sajam knjiga i učila 2021 održat će se od 6. do 11.oktobra pod motom „Ključ mudrosti i zdravlja“.

Direktor Centra Skenderija Amer Kapo istakao je da je ove godine Sajam knjiga pomjeren sa svog  uobičajenog termina u aprilu zbog situacije s pandemijom te da se održava nakon skoro dvije godine pauze.

On je također naveo da će Sajam knjiga i učila kao jedan od najposjećenijih sajmova biti ujedno i jedan novi početak za Centar Skenderija koji je znatno reducirao svoje aktivnosti u dosadašnjem periodu.

Kapo je istakao da će izdavači na ovaj sajam stići prvenstveno iz regije, Srbija, Hrvatska, BiH i Crna Gora. Počasni gost sarajevskog sajma knjige bit će Međunarodni sajam knjige Podgorica.

Na ovogodišnjem Sajmu knjige u Skenderiji kazao je Kapo učetvovat će više od 100 izdavača.

Predsjednik Organizacionog odbora Sajma knjiga i učila Ibrahim Spahić istaskao je da moto ovogodišnjeg Sajma knjiga „Ključ mudrosti i zdravlja“ asocira na to da danas imamo 50.000 ljudi koji su potpuno nepismeni u BIH

-Još niko nije utvrdio koliko ima stvarno pismenih. Pošto je najveći broj onih koji se svrstavaju u teorije pisemenosti uglavnom polupismeno - naveo je Spahić

On je također skrenuo pažnju i na grafički prikaz mota Sajma. A to je Ključ mudrosti koji se vrti i čiji se gornji dio sastoji od osam podioka a svaki predstavlja jednog velikana: Aristotela, Dantea, Šekspira, Servantesa, Mešu Selimovića, Maka Dizdara i Ivu Andrića dok osmi podiok predstavlja jednog od najpoznatijih ljekara, filozofa i književnika Ibn Sina (Avicena)

Na ovogodišnjem Internacionalnom sajmu knjiga i učila na kraju će tradicionalno biti uručene i nagrade.

O nagradama će odlučivati žiri u sastavu: Lejla Alimanović, (predsjednica) te Aleksandar Knežević i Sarina Bakić.

Nagrade će biti dodijeljene u 15 kategorija.

Promocije i susreti s autorima održavat će se na centralnom prostoru „Bosanska kuća“, koji će kao i prethodnih godina biti u fokusu interesovanja izlagača, posjetilaca i medija, Sajam će za posjetioce biti otvoren od 10.00 do 19.00 sati. Ulaz je slobodan uz obavezno korištenje maski.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada KS doprinosi unaprjeđenju funkcionalnosti i sigurnosti Centra 'Skenderija'

Centar Skenderija najavljuje svečano otvorenje 'Zimske čarolije' 1. decembra

U Sarajevu okončan Sajam bh. privrede, predstavljeno više segmenata privredne djelatnosti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo