Bosna i Hercegovina     | 04.10.2021. 13:51 |

Sarajlić istakao značaj parlamentarne diplomatije u procesu NATO integracija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. oktobra (FENA) - Predsjedavajući i član Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Sjevernoatlantskog saveza (PSNATO) Asim Sarajlić i Nikola Lovrinović prisustvovali su danas u Sarajevu prezentaciji dokumenata "Strpljenje i istrajnost Bosne i Hercegovine u NATO integracijama - izazovi i prednosti/perspektive", kojeg je, uz podršku Ambasade SAD u BiH, izradio tim autora Pravnog instituta u BiH.

Obraćajući se učesnicima ovog skupa, predsjedavajući Delegacije PSBiH u PSNATO-a Asim Sarajlić osvrnuo se na sadržaj ponuđene analize Pravnog instituta u BiH, te je prisutne podsjetio na aktivnosti Delegacije PSBiH u PSNATO-a, Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH i PSBiH.

U svom izlaganju posebno je istakao značaj parlamentarne diplomatije u proteklih petnaest godina, tokom kojih su se, učestvujući na različitim forumima i komitetima, te djelujući kroz različite forme saradnje, u procesu evroatlantskih integracija angažirali članovi Delegacije PSBiH u PSNATO-a.

Sarajlić je prisutne podsjetio i na to da su, u proteklih petnaest godina, PSBiH i njene delegacije u PSNATO-a bili domaćini četiri velika skupa, Rose Roth seminara, na kojim je učestvovalo više od 600 parlamentaraca iz NATO zemalja i zemalja koje na razne načine sarađuju s PSNATO-a.

Sarajlić je naglasio značaj dijaloga i saradnje institucija BiH, kao i interparlamentarnog dijaloga s parlamentarcima iz država članica NATO-a, te pozvao prisutne učesnike prezentacije na saradnju i dijalog s Delegacijom PSBiH u PSNATO-a.

Posebno je naglasio značaj podrške koju treba pružiti članovima Komisije za saradnju sa NATO, koji, kako je ocijenio, rade veoma dobar posao zajedno sa institucijama zakonodavne i izvršne vlasti BiH, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Konferencija o ženama s invaliditetom: Žene u drugom planu, pa tako i njihovo školovanje 

Dačić: Srbija je razočarana što je spriječeno da se čuje istina o NATO "agresiji"

New York: Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a u povodu 25. obljetnice NATO-ovog bombardiranja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo