Bosna i Hercegovina     | 04.10.2021. 14:05 |

Međunarodna konferencija 'Pandemija Covid 19-odgovor nauke na izazov stoljeća'

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 4. oktobra (FENA) - Tradicionalna multidisciplinarna međunarodna konferencija XIX Dani kriminalističkih nauka "Pandemija Covid 19 - odgovor nauke na izazov stoljeća“, počela je danas, a održava se u povodu obilježavanja Dana Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije.

Dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Jasmin Ahić je, između ostalog, kazao da se može reći da smo zajedno s ostalim zemljama regiona odgovorili adekvatno, shodno novonastalim situacijama koje su se mijenjale iz dana u dan.

- Mjere kriznih štabova, po samoj strukturi BiH, mijenjale su se svakih sedam, odnosno 14 dana. I danas smo u toj određenoj formi, ali sa procesom vakcinacije i sve većim stepenom vakcinacije građana BiH i ova situacija će se sasvim sigurno mijenjati, kako u BiH tako i u regionu - kazao je Ahić.

Po njegovim riječima, sasvim sigurno da je pandemija osim zdravstvenog i sigurnosnosnog izazova koje je postavila pred društva u regionu, otvorila i prostor koji je nazvan popularno infodemijom, odnosno prezasićenosti informacijama i zloupotrebom informacija u tom smislu, od lažnih vijesti do raznih formi manipulacija koje su se odrazile kako na geopolitičkom, regionalnom, ekonomskom, pa i medicinskom planu, a koje su dodatno opterećavale servise, institute država u regionu pa i BiH.

Predsjednica Naučnog i programskog odbora Konferenciji prof. dr Lada Sadiković je kazala da je pandemija zdravstveni problem, zdravstveni izazov i da "država može ograničiti određena ljudska prava“.

- Pitanje koje je sporno i koje nam se svima nameće, u kojoj mjeri se ograničavaju ta ljudska prava, da li su mjere koje država poduzima apsolutno proporcionalne datom cilju, da li je opasnost takva da ugrožava opstanak nacije, redovan život i sve ono što podrazumijeva redovno stanje i da li su takve mjere u saglasnosti sa drugim dokumentima, kako domaćeg, tako i međunarodnog prava - navela je Sadiković.

Dodala je da se tu javlja pitanje pravične ravnoteže između zaštite države, njenog poretka, zaštite prava i sloboda svih građana i zaštite onih kojima su ta prava ugrožena.

Napomenula je da je Evropska konvencija direktno primjenjiva u BiH i da ima prioritet nad svakim drugim pravom.

- Kada govorimo o ograničenju ljudskih prava, bitno je da je takvo ograničenje u skladu sa zakonom, da je u interesu demokratskog društva i da je u skladu sa legitimnim ciljevima koje predviđa Konvencija - navela je Sadiković, te dodala da su ti legitimni ciljevi iznad našeg Ustava.

Prof. dr Ivo Josipović sa Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu je kazao da uvijek kada su u pitanju krizni trenuci postoji opasnost da će neka vlast reagirati na način koji umanjuje ljudska prava preko one mjere koja je dozvoljena, prije svega ustavom, a onda i Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava.

Dodao je da sama Konvencija „i svi naši ustavi imaju mogućnost ograničenja ljudskih prava kada je to potrebno radi zdravlja“. 

- Mislim da po postojećem pravu, i domaćem i međunarodnom, vlade imaju dovoljno prostora da reagiraju na sadašnju situaciju. Mislim da je tu puno veći jedan drugi problem, da vlade ili vlasti i politika u državama ne reagira dovoljno brzo i dovoljno promptno upravo radi određenog populizma i straha od toga što će pojedine mjere donijeti - naveo je Josipović.

Ministar sigurnosti BiH prof.dr. Selmo Cikotić je kazao da je kriza nešto što manifestira i vrlo zorno prikaže sve dobre i loše strane sistema.

- Ono što iz ove krize možemo zaključiti je činjenica, prvo, da su sigurnosni izazovi sve više međusobno uslovljeni i međusobno povezani i da pojava jednog sigurnosnog izazova po pravilu znači pojačano prisustvo, pojačan negativni uticaj i pojačane destruktivne efekte drugih sigurnosnih izazova - naveo je Cikotić.

Po njegovim riječima, ni jedna država, bez obzira koliko je moćna i sposobna, ne može vlastitu sigurnost sama ostvarivati, "države su sve više međuzavisne“.

- Ako to dovedemo u kontekst sve bržeg tempa ukupnih društvenih pojava, sve većeg broja generisanja novih sigurnosnih izazova, sve većih mogućih kombinacija međusobnog uticaja tih sigurnosnih izazova, onda moramo razumjeti da promišljati sigurnost je sve teže i teže. Tim prije, što je sve teže odrediti šta su stvarni, odnosno najbitniji funkcionalni subjekti, odnosno akteri sigurnosti određene države u različitim sigurnosnim krizama, a kriza opet pokaže sve nedostatke - kazao je ministar Cikotić.                

Svoje naučne radove za učešće u ovogodišnjoj konferenciji prijavili su brojni autori iz Bosne i Hercegovine i inostranstva, a pored članova akademske zajednice, te istraživača i naučnika iz naše zemlje, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Poljske, Velike Britanije i drugih država, plenarna predavanja za sve učesnike održat će prof. dr Ivo Josipović (Pravni fakultet, Sveučilište u Zagrebu), prof. dr Alemka Markotić (direktorica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, Zagreb), prof. dr Ratko Duev (Filozofski fakultet, Univerzitet „Sv. Kiril i Metodij“, Skopje), te prof. dr Zoran Keković (Fakultet bezbednosti, Univerzitet u Beogradu).

- Pandemija Covid-19 postala je 'kriza bez presedana' te i dalje predstavlja jedan od najvećih izazova cijelom čovječanstvu. Izgubljeni ljudski životi te brojne druge negativne posljedice koje je pandemija do sada prouzrokovala, zahtijevaju urgentnu reakciju ne samo zdravstvenih, nego i svih drugih djelatnika, koji samo zajedničkim naporom mogu pružiti eventualni odgovor na krizu. Iz tog razloga, očekujemo da Međunarodna naučna konferencija 'Pandemija Covid-19 - odgovor nauke na izazov stoljeća' pruži značajan doprinos, kako samom identificiranju, tako i sprečavanju negativnih posljedica krize koja još uvijek traje – naveli su organizatori.

Prilagođavajući se novonastalim okolnostima izazvanim pandemijom koronavirusa, ovogodišnja dvodnevna konferenciju organizirana je kao hibridna konferencija, primarno u online režimu.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Novi Zeland zvanično ukida preostala Covid ograničenja

SZO proglasila kraj COVID-19 globalne zdravstvene prijetnje

U Indiji prijavljeno više od četiri hiljade novih slučajeva zaraženih Covidom

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo