Bosna i Hercegovina     | 04.10.2021. 14:46 |

Stanovnici zapadnog Balkana zahtjevaju ukidanje viza i potpunu slobodu kretanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. oktobra (FENA) - Nekoliko stotina građana zapadnog Balkana potpisalo je peticiju kojom od vlasti u region i EU zahtijeva da žurno ukinu postojeće vizne režime i osiguraju slobodu kretanja kako kroz zapadni Balkan, tako i između zapadnog Balkana i EU. Peticija je pokrenuta nekoliko dana pred održavanje Samita EU - zapadni Balkan na Brdu kod Kranja 6. oktobra.

Astrit Istrefi, izvršni direktor Balkan Foruma, regionalne organizacije koja je pokrenuta peticiju govori kako je krajnje vrijeme da EU ispuni svoja obećanja i odobri viznu liberalizaciju za Kosovo najkasnije do kraja ove godine.

- U julu 2018. godine, Europska komisija je potvrdila da je Kosovo ispunilo sve preduslove za uvođenje vizne liberalizacije. Više od tri godine kasnije, državljani Kosova su jedini u region kojima je za putovanje u EU neophodna viza. Neispunjavanjem obećanja datih Kosovu, Europska unija ne podriva svoj kredibilitet samo u ovoj zemlji, već i u cijelom regionu - naglašava Istrefi.

Predstavnik te organizacije Samir Beharić pojašnjava da trenutne prepreke slobodi kretanja kroz region i Šengen razdvajaju porodice, štete regionalnoj saradnji i otežavaju mobilnost mladih i studenata.

- U našoj peticiji zahtijevamo od donosilaca odluka u Bosnia i Hercegovini, Kosovu i Srbiji da uklone sve postojeće barijere slobodi kretanja između ove tri zemlje. Rigidni vizni režim koji je i dalje na snazi između Bosne i Hercegovine i Kosova nalaže da stanovnici ove dvije zemlje bez vize ne mogu obići porodicu, studirati ili turistički posjetiti drugu zemlju. Predstojeći Samit EU-zapadni Balkan predstavlja sjajnu priliku da lideri zapadnog Balkana potpišu regionalni sporazum o putovanju s ličnom kartom, te tako osiguraju slobodu kretanja unutar regiona - kazao je.

Peticija je nastavak zahtjeva za uspostavljanje slobode kretanja, koji je potpisalo 78 istaknutih individua i organizacija iz regiona i EU, uključujući Gorana Svilanovića, Hannesa Swobodu, Erharda Buseka, Ulrike Lunachek, Floriana Biebera i druge. Potpisi ove peticije će biti proslijeđeni čelnicima Europske komisije, EU vijeća, Europskog parlamenta, kao i liderima zemalja zapadnog Balkana, saopćio je 'The Balkan Forum'.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Kosovo: Zabrinutost zbog odlaska radnika nakon liberalizacije viznog režima

Kurti: Srbija poručuje da neće primjeniti Ohridski sporazum

Sindikat obrazovanja KS traži javne konkurse za prijem 250 radnika na neodređeno vrijeme

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom