Ekonomija     | 04.10.2021. 15:06 |

Dvojac iz Čapljine uzgaja japansku jabuku i od nje proizvodi čips

FENA Saopćenje

ČAPLJINA, 4. listopada (FENA) - U kućnoj radinosti obiteljske firme Regius d.o.o., koju vode Ilija i Toni Falak iz Čapljine, nastaje hrskavi čips "Kaki" koji se proizvodi od japanske jabuke istog naziva.

"Kaki" je egzotično voće slatkog okusa sličnog marelici, koje izgledom podsjeća na rajčicu, a čips se već neko vrijeme može pronaći u dm trgovinama širom BiH, priopćeno je iz agencije McCANN.

"Do ideje da sušimo japansku jabuku došli smo slučajno. U našem asortimanu već smo imali sušenu smokvu, šljivu i jabuku, imali smo uzgojenu našu domaću japansku jabuku, koja je inače porijeklom iz Kine i Japana, a može se kupiti i uzgajati i na našim prostorima. Svjesni da su njene blagodati ogromne, jer je bogata vitaminima, vlaknima, mineralima, da je odlična kao antioksidans, potiče probavu i snižava visok tlak, došli smo na ideju da je osušimo. To smo htjeli kako bismo nekako sačuvali te njene blagodati i imali na raspolaganju kroz cijelu godinu. Spoznali smo da sušenjem ne gubi na svojoj kvaliteti, a rezultat je bio bolji od očekivanog", kazao je Toni Falak.

Kako kaže, vjetar u leđa da se upuste u proizvodnju čipsa od sušene japanske jabuke bila je i činjenica da prilikom istraživanja tržišta nisu pronašli nikoga tko suši japansku jabuku na način na koji su to radili oni.

„U tome smo vidjeli priliku da potrošačima ponudimo nešto novo, zanimljivo i jako zdravo. Ovaj proizvod je namijenjen svima koji vole i žele grickati nešto zdravo i ukusno, jer je bez šećera, konzervansa i aditiva“, dodaje Falak.

U proizvodnji koriste svoje uzgojene jabuke, a u nedostatku svoje, sirovinu otkupljuju i od lokalnih proizvođača, susjeda i prijatelja.

„Najveći dio posla radimo obiteljski, a pomažu nam i zaposlenici, koji su ujedno i naši prijatelji. Svakodnevno se trudimo da poboljšamo, ubrzamo i olakšamo proizvodnju, jer nam to omogućuje da proizvedemo više proizvoda, smanjimo troškove, a shodno tome i naši proizvodi postaju pristupačniji kupcima“, navodi Falak.

Dodao je kako su zadovoljstvo kupaca, njihovi pozitivni komentari i pohvale najveći motiv za rad.

Prisjeća se da je i za ovaj početak trebalo puno hrabrosti, strpljenja i vremena.

„Borba s papirologijom, dosta ispitivanja i istraživanja, tu su i financije, vrijeme koje ulažete, ali ako je čovjek uporan, strpljiv i želi raditi, sve se zapreke lako zaobiđu“, kazao je Falak.

Ovi proizvođači iz Čapljine imali su i sreće da posebnu podršku dobiju od kompanije dm.

Naime, u okviru dm inicijative {ZAJEDNO} za bolje sutra, kojom ova kompanija već tradicionalno pruža podršku domaćoj proizvodnji, među brojnim aplikantima odabrani su među 12 (15) proizvođača koji su ove godine uvršteni u dm asortiman. Prije plasmana na police, kroz proces mentoringa dm tim im je pružio dodatnu ekspertizu.

"Svi uposlenici dm-a s kojima smo surađivali, bili su otvoreni za suradnju, na raspolaganju za sva naša pitanja i nedoumice i uvelike nam olakšali plasiranje našeg proizvoda na njihove police", kazao je Falak.

Već neko vrijeme čips od sušene japanske jabuke "Kaki" je u prodaji, a povratne informacije od kupaca oduševljavaju proizvođače.

"Dobivamo poruke kako je čips preukusan i zanimljiv, a najdraže nam je kada dobijemo poruku od nekoga tko zapravo ne voli japansku jabuku u njenom izvornom obliku, ali kad proba čips, oduševi se", istaknuo je Toni Falak, stoji u priopćenju.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Nema informacija da je u BiH isporučen čips 'Aro' koji sadrži sastojke koji mogu povećati rizik od razvoja raka

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom