Bosna i Hercegovina     | 04.10.2021. 16:19 |

BiH dobila Okvir za realizaciju Ciljeva održivog razvoja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. oktobra (FENA) - Počela je prva Sedmica održivog razvoja u Bosni i Hercegovini promocijom Okvira za realizaciju Ciljeva održivog razvoja u BiH, saopćio je UNDP.

- Pozivam sve u Bosni i Hercegovini da pročitaju Okvir za realizaciju Ciljeva održivog razvoja i koriste ga u svom djelovanju. On uključuje oblasti dobre uprave, zdravstva, energetske efikasnosti, obrazovanja, pa sve do ekonomskog prosperiteta. Ovo je alat koji stoji na raspolaganju svima nama na izgradnji pravičnijeg i ozbiljnijeg društva za sve - rekla je tokom otvorenja Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u BiH.

Šefica razvojne saradnje u Ambasadi Švedske u BiH Eva Gibson Smedberg navodi da je njena zemlja finansirala izradu Okvira za realizaciju Ciljeva održivog razvoja.

- Usvajanje Okvira i formiranje Vijeća za ciljeve održivog razvoja i njegovo usvajanje od Vijeća ministara BiH je vrlo važan iskorak. Sada kad su formalni uslovi ispunjeni, slijedi pravi posao na terenu. Ono što je potrebno za uspješnu realizaciju svakako podrazumijeva bolju svijest svih aktera u procesu - istakla je Eva Gibson Smedberg.

Od ove godine, Bosna i Hercegovina ima novouspostavljeno Vijeće za praćenje realizacije Ciljeva održivog razvoja.

- Nastavljamo ono što je započeto u BiH početkom 2017. godine, kada je formirana prva radna grupa koja će se baviti ciljevima održivog razvoja uz ogromnu podršku kancelarije Ujedinjenih nacija u Sarajevu i Vlade Švedske. Sve institucije su morale zvanično usvojiti Okvir za realizaciju Ciljeva održivog razvoja kako bi dokument bio živ i kako bi krenula njegova implementacija. Nadam se da će nakon pandemije doći bolje stanje i da ćemo uspjeti realizirati ciljeve - naglasio je ambasador Miloš Prica iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Rezidentna predstavnica UNDP-ja u BiH Steliana Nedera predstavila je sadržaj Sedmice održivog razvoja.

- Izuzetno smo ponosni što smo imali priliku da podržimo i nastavimo podržavati ovaj proces, što smo imali mogućnost da osiguramo prostor za okupljanje svih aktera kad je riječ o saradnji s Ujedinjenim nacijama i svim drugim agencijama u okviru naše porodice te osiguramo podršku u radu Vijeća za praćenje realizacije Ciljeve održivog razvoja - kazala je Nedera na početku obraćanja.

Prvi događaj namijenjen je lokalnom nivou. Riječ je o informativnom sastanku za lokalne samouprave gdje će članovi Vijeća za implementaciju Ciljeva održivog razvoja iskoristiti priliku da pozovu lokalne vlasti na aktivnije učešće u realizaciji ciljeva održivog razvoja. Za poslijepodnevnu diskusiju, tema je socijalna zaštita. Nedera dodaje da će sutra biti vođeni „Razgovori budućnosti“ koji treba da pomognu u premišljanju svjetlije i održivije budućnosti.

Trećeg dana Sedmice održivog razvoja bit će održana konferencija „Zelena ekonomija - uspješnije poslovanje“. Cilj je okupiti preduzeća i finansijske institucije na razgovor o tome šta zelena tranzicija znači za privatni sektor.

Sedmog oktobra bit će upriličen događaj o budućnosti obrazovanja na kojem će studenti voditi dijalog o novim smjerovima i alatima koje obrazovanje treba prigrliti za održivi život i rad.

Sedmica održivog razvoja bit će zatvorena potpisivanjem deklaracije o održivom razvoju.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Sarajevu otvorena Sedmica održivog razvoja u BiH 2023.

Bh. kompanije i ove godine mogu osvojiti Nagradu za biznis lidera održivog razvoja u BiH

Promovirana četvrta generacija Nagrade za biznis lidere održivog razvoja u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo