Bosna i Hercegovina     | 04.10.2021. 16:31 |

Uhićenima u akciji 'Sistem' izrečene mjere zabrane

FENA Saopćenje

BRČKO, 3. listopada (FENA) - Ne prihvativši prijedlog Tužiteljstva Brčko distrikta BiH za određivanje pritvora, Osnovni sud u Brčkom odredio je mjere zabrane trojici službenih osoba Zavoda za planiranje, projektiranje i razvoj Brčko distrikta BiH, koji su prošloga tjedna uhićeni u antikorupcijskoj akciji kodnog naziva "Sistem".

Umjesto mjere pritvora koju je za dvojicu osumnjičenih predložilo Tužiteljstvo, sud je direktoru ovog zavoda i njegovom zamjeniku izrekao mjere zabrane poduzimanja ove službene dužnosti, priopćeno je iz Tužiteljstva Distrikta.

S druge strane, predsjedniku nadzornog odbora Zavoda, u skladu s tužiteljskim prijedlogom, izrečena je mjera zabrane poduzimanja službene dužnosti člana komisije za zapošljavanje u Zavodu i JP Putevi Brčko. Usto, svima je izrečena mjera zabrane sastajanja s određenim osobama koje je u daljnjem toku postupka potrebno saslušati u svojstvu svjedoka.

U skladu s državnom Strategijom za borbu protiv korupcije Tužiteljstvo, u saradnji s Policijom Distrikta, nastavlja kontinuirane aktivnosti na istraživanju, dokumentiranju i suzbijanju visoke korupcije na području Brčko distrikta BiH.

U tom pravcu, otvorena je i istraga protiv službenih osoba Zavoda za planiranje, projektiranje i razvoj Distrikta, i to protiv I. D. (rođen 1947. godine), A .I. (rođen 1974. godine) i B.D. (rođen 1982. godine), svi iz Brčkog.

Oni su osumnjičeni da su kao članovi Komisije za zapošljavanje u postupku po javnom natječaju raspisanom od Zavoda, iskoristivši svoj službeni položaj, poduzeli nezakonite radnje kako bi određenim osobama pribavili korist u vidu izbora na radna mjesta na štetu ostalih kandidata.

Oni su uhićeni prošlog tjedna u antikorupcijskoj akciji "Sistem" nakon čega su predati Tužiteljstvu, gdje su ispitani u svojstvu osumnjičenih za kazneno djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja s propisanom kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Zbog opasnosti da će utjecajem na svjedoke ometati kazneni postupak, Tužiteljstvo je sudu odmah predložilo određivanje pritvora za I.D. i A.I., odnosno izricanje mjera zabrane za trećeosumnjičenog B.D.

Ne prihvativši tužilački prijedlog, Osnovni sud je svima izrekao mjere zabrane poduzimanja službene dužnosti u Zavodu, i to direktoru i njegovom zamjeniku u okviru tih funkcija, a trećesoumnjičenom u okviru dužnosti člana komisije za zapošljavanje koja se odnosi na istu dužnost i u JP Putevi Brčko.

Usto, trojici osumnjičenih izrečena je mjera zabrane sastajanja sa svjedocima, uz upozorenje da im se može odrediti pritvor ako prekrše obaveze iz izrečenih mjera.

Iako trajanje mjera nije precizirano, njihovu opravdanost sud će preispitivati istekom svaka dva mjeseca. Na odluku o mjerama zabrane, osumnjičeni za kazneno djelo korupcije mogu izjaviti žalbu Apelacijskom sudu Distrikta, jednako kao i Tužiteljstvo koje će o podnošenju žalbe odlučiti u roku od 24 sat.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Milić i Nišić razgovarali sa učesnicima Sajma zapošljavanja u Brčkom

U Brčkom održano savjetovanje voćara majevičke regije

U Brčkom obilježen 'Dan narcisa'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo