Svijet     | 04.10.2021. 17:09 |

Poljska pozvala britansku ambasadoricu zbog novinara Ziemkiewicza

FENA Internet

VARŠAVA, 4. oktobra (FENA) - Poljska će pozvati britansku ambasadoricu da objasni zašto je novinaru optuženom za antisemitizam, islamofobiju, homofobiju i opravdanje silovanja odbijen ulazak u Britaniju, izjavio je u ponedjeljak zamjenik ministra vanjskih poslova.

Rafal Ziemkiewicz priveden je u subotu na londonskom aerodromu Heathrow nakon što je sa suprugom i kćerkom dotputovao u Britaniju. Njegova ćerka treba da pohađa kurs na Univerzitetu Oxford. Nakon toga mu je zabranjen ulaz i vratio se avionom u Varšavu.

U pismu koje je britanski poslanik objavio na društvenim mrežama, britanske granične snage odluku su pripisale "ponašanju i stavovima koji su u suprotnosti s britanskim vrijednostima i koji bi mogli uvrijediti osobe", prenosi Reuters.

- Ove sedmice pozvat ću britansku ambasadoricu Annu Clunes u ministarstvo vanjskih poslova da se pobrine da sloboda govora bude uključena u katalog britanskih vrijednosti i da pitam kako to odgovara stavu britanskih službi prema Rafalu Ziemkiewiczu - napisao je zamjenik ministra vanjskih poslova Szymon Szynkowski vel Sek na Twitteru.

Ni britanska ambasada ni Ziemkiewicz nisu bili dostupni za komentar.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Poljska i ukrajinska vlada razgovaraju o ublažavanju spora oko uvoza ukrajinskih žitarica

Britanska ekonomija prošle godine ušla u recesiju

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom