Bosna i Hercegovina     | 05.10.2021. 10:58 |

Pokrenuta Akciona koalicija za pravdu i prava u BiH za ekonomsko osnaživanje žena

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 5. oktobra (FENA) - Početak rada Akcione koalicije za pravdu i prava u BiH ozvaničen je danas u Sarajevu, u sklopu globalne kampanje UN Women "Generacija za ravnopravnost".

Na događaju je razmatrano koliko društvo košta kada žene nisu aktivne na tržištu rada, kao i neophodnost sistemskog rješavanja pitanja u oblasti brige o djeci, brige o starijima i nemoćnima, neformalne ekonomije i neplaćenog rada u kući.

Rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u BiH Ingrid Macdonald istakla je da je globalna kampanja pokrenuta kako bi potakla ekonomsko osnaživanje žena.

- U BiH je 36,5 posto žena aktivno na tržištu rada a istovremeno se brinu o djeci kao i o mnogim drugim kućnim i društvenim aktivnostima, što za njih predstavlja dodatni teret - rekla je Macdonald.

Dodala je da kada žene imaju plaćenu brigu o djeci, plaćeno porodiljsko odsustvo te okruženje koje ih podržava onda to pomaže cijelom društvu da napreduje.

Direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Filipović-Hadžiabdić navela je da je vrijeme da i u bh. društvu počnemo vrednovati neplaćeni rad, a po njenim podacima 89 posto tog rada obavljaju žene.

- Također, obaveza je države da poduzme aktivnosti kako bi ženama omogućila da se uključe u tržište rada jer je BiH na zadnjem mjestu u Evropi po tom pitanju - potcrtala je Filipović-Hadžiabdić.

Britanski ambasador u BiH Matthew Field poručio je da ta inicijativa podrazumijeva povećanje svijesti vlasti o ženskim pitanjima i bolji pristup fondovima, te rodno-odgovornijim proizvodima i uslugama koje će ženama dati prilike koje muškarci često uzimaju zdravo za gotovo.

Zamjenica šefice Odjela razvojne saradnje Ambasade Švedske u BiH Lisa Curman izrazila je nadu da će projekt rezultirati konkretnim promjenama u poboljšanju rodne ravnopravnosti i ukupnog društvenog prosperiteta u BiH. 

Osim UN Women, događaj su organizovali Agencija za ravnopravnost spolova BiH pri Ministarstvu ljudskih prava i izbjeglica BiH, Gender centar RS, Gender centar FBiH, UN u BiH, Britanska ambasada, uz podršku Švedske.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Centralni događaj kampanje 'Generacija za ravnopravnost' - Ujedinjeni za rodnu ravnopravnost

USAID i UN Women pokreću inicijativu za osnaživanje žena u sektoru turizma

Otvoren poziv za bh. poduzetnice za učešće na Regionalnom sajmu preduzetništva žena EXPO

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo