Bosna i Hercegovina     | 05.10.2021. 15:31 |

Komšić i Džaferović: Odluka o odgađanju vojne vježbe je opravdana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. oktobra (FENA) - Predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović oglasili su se putem zajedničkog saopćenja u kojem ističu da je Odluka o odgađanju vojne vježbe između Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Vojske Republike Srbije opravdana. 

- Odluka o odgađanju vojne vježbe između Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Vojske Republike Srbije razumna je i opravdana, ako se ima u vidu trenutna pogoršana epidemiološka situacija - naveli su u saopćenju.

Kao što je podcrtano iz Ministarstva odbrane BiH, predviđena vojna vježba je samo prolongirana i bit će realizirana u skladu s odlukom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kada se za to steknu potrebni uvjeti, naveli su.

S tim u vezi, zahtjevi za smjenom ministra odbrane su neutemeljeni i neopravdani, te predstavljaju neodgovoran izraz politizacije ovog pitanja, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić ranije je pojasnio razloge zbog kojih je zatražio odgađanje vojne vježbe, naglašavajući da su razlozi za to pogoršana epidemiološka situacija uzrokovana pandemijom koronavirusa u obje zemlje.

- Nedovoljan broj vojnika je imuniziran zbog čega ne želim preuzimati rizik da se vojnici zaraze. Čim se popravi epidemiološka situacija vježba će ponovo biti zakazana jer nema nikakvog drugog razloga da se ona ne organizira - podvukao je Podžić.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u međuvremenu zatražio je smjenu ministra odbrane zbog "nepoštovanja Ustava BiH", jer je otkazao vojnu vježbu na Manjači kod Banje Luke. Navodi da takvu odluku može donijeti samo Predsjedništvo BiH koje je nadležno za vođenje vanjske politike, ali je Podžić pojasnio da vježba nije otkazana, nego je samo odgođena.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Komšić zatražio Mišljenje Venecijanske komisije o načinu izbora sudija u Ustavnom sudu BiH

Komšić čestitao Pesah: Neka ovaj praznik donese blagostanje, dobro zdravlje i radost u vaše domove

Bećirović-Komšić u UN-u: Usvajanjem rezolucije ukazati na globalnu važnost prevencije genocida

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta