Bosna i Hercegovina     | 05.10.2021. 16:04 |

Špago: Ako je HNS za evropsku BiH, prestat će prizivati „treći entitet“ i podržati reduciranje ovlasti domova naroda

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. oktobra (FENA) - Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Šerif Špago reagirao je na posljednje javne istupe predsjednika Glavnog vijeća HNS-a Bože Ljubića.

Kako ističe, izjava predsjednika Glavnog vijeća HNS-a Bože Ljubića kojom priziva formiranje „trećeg entiteta“ nije put kojim se stiže do kompromisa za izmjene Ustava i izbornog zakonodavstva.

- Od nekoga ko je punih 20 godina obnašao važne funkcije u Bosni i Hercegovini se očekuju mnogo ozbiljniji i razumniji prijedlozi. Treći entitet u Bosni i Hercegovini nije njeno „temeljno načelo“, kako to tvrdi Ljubić, već ideja čiji su realizatori presuđeni u Hagu kao dio udruženog zločinačkog poduhvata na višedecenijske zatvorske kazne kaže Špago.

Poručuje da ono što se nije ostvarilo ubistvima, deportacijama, logorima i uništavanjem imovine u ratu sasvim sigurno neće biti ostvareno političkim sredstvima u miru.

- Predlažemo Ljubiću, HNS-u i stranci koja upravlja tom nevladinom organizacijom da odustanu od zagovaranja neostvarivih ideja i da nam se pridruže u izgradnji moderne, stabilne i evropske Bosne i Hercegovine kroz postizanje političkog dogovora i kompromisa koji obavezno treba sadržavati i reduciranje postojećih ovlasti i nadležnosti domova naroda. Svođenje uloge domova naroda isključivo na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa unaprijedilo bi efikasnost parlamenata, a samim tim i ubrzalo integraciju Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju. Ukoliko je deklarativna opredijeljenost članova HNS-a za evropski put Bosne i Hercegovine vjerodostojna, podrška ovim reformama ne bi smjela izostati - zaključio je Špago.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Špago: Dnevni red današnje sjednice Predstavničkog doma je problematičan (VIDEO)

Špago: Izraženo opredjeljenje o nastavku reformi i ubrzanju evropskog puta

Špago uoči sastanka u Bruxellesu: Nisam siguran da će biti bilo kakvog pomaka

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana