Ekonomija     | 05.10.2021. 17:30 |

Ianacu: MMF spreman da BiH uključi u nove aranžmane, uz provedbu reformi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5.oktobra (FENA) - Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda održao je danas on-line sastanak sa šeficom Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Alianom Iancu sa suradnicima kako bi razmotrili ekonomske prilike u doba pandemije i provođenje započetih reformi.

Ministar Bevanda naglasio je da je MMF dao značajan doprinos prilikom saniranja posljedica pandemije virusa Covid-19 jer je dva puta odobrio sredstva za ovu namjenu i taj novac je doznačen entitetima i kantonima.

-Prošle godine u travnju u okviru Instrumenta za brzo financiranje odobreno je ukupno 330 milijuna eura pomoći, dok je prije dva mjeseca doznačeno još 300 milijuna eura što je MMF bezuvjetno odobrio zemljama članicama- istaknuo je ministar Bevnada.

Tijekom sastanka naglašeno je da su institucije BiH ušle u četvrto tromjesečje uz Odluku o provremenom financiranju te da je Prijedlog zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2021. godinu usvojen u prvom čitanju u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH nakon čega nisu održane nove sjednice.

-Mi smo prvi koji se zalažu da se proračun što prije usvoji, ali to nije naša nadležnost i cijeli proces ovisi o više faktora. Vanjski dug se redovito izmiruje jer je tako propsano Zakonom o financiranju institucija BiH- kazao je ministar Bevanda.

Ianacu je naglasila da je MMF spreman da BiH uključi u nove aranžmane, ali da to podzumijeva i provedbu niza reformi.

Sastanku je, osim suradnika ministra Bevande, nazočio i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Jewel, saopćila je Služba za informisanje Vijeća ministara BiH.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

MMF imenovao Kristalinu Georgievu za drugi petogodišnji mandat

Georgieva: 'Snažan rast' u SAD pomogao u poboljšanju globalnih ekonomskih izgleda

MMF odobrio treću reviziju ukrajinskog kreditnog programa od 15,6 milijardi dolara

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana