Bosna i Hercegovina     | 05.10.2021. 19:53 |

Konaković: Podržavam ideju da se iz budžeta izdvaja novac za povratnike u RS

FENA Alma Zukanović

 

SARAJEVO, 5. oktobra (FENA) - Predstavnici Bošnjaka u skupštinama općina i gradova u Republici Srpskoj razgovarali su danas u Sarajevu sa predsjednikom Naroda i Pravde (NiP) Elmedinom Konakovićem o političkoj situaciji u tom entitetu i iznalaženju mogućnosti za značajniju pomoć povratnicima na to područje da bi ostali u svojim domovima i ne bi odlazili u inozemstvo.

Predstavnici Bošnjaka zahtijevaju da se iz budžeta Federacije BiH, kantona i općina izdvajaju određena sredstva za pomoć povratnicima hrvatske i bošnjačke nacionalnosti koji žive u Republici Srpskoj.

Konaković je smatra da je to vrlo interesantna i progresivna ideja, jer je došla od ljudi koji su predstavnici institucijama manjeg bh. entiteta iz različitih političkih subjekata.

- Sa zadovoljstvom pozdravljam ideju i podržavam da se u budžetima odvaja iznos koji bi koristili za poboljšanje uslova života povratničke populacije u RS-u - kazao je Konaković za Fenu.

Odbornici u lokalnim parlamentima iz Republike Srpske imali su ranije danas susret s predsjednikom Demokratske fronte (DF) Željkom Komšićem, predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem te predsjednikom Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudinom Radončićem.

Sastanci se održavaju na inicijativu predsjednika skupština gradova i općina Doboj, Prijedor, Zvornik, Višegrad, Osmaci, Novo Goražde, a prisustvuje i smijenjeni predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Ćamil Duraković.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Konaković na Energetskom samitu: Nadam se hrabrim i brzim rješenjima (VIDEO)

Konaković na Energetskom samitu: Nadam se hrabrim i brzim rješenjima

Konaković i Koopman:  Otvaranje pristupnih pregovora sa BiH istorijska prilika

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu