Svijet     | 05.10.2021. 20:31 |

Antisemitski grafiti ispisani na bivšem logoru Auschwitz-Birkenau

FENA Internet, Foto/ Foto: Arhiva

VARŠAVA, 5. oktobra (FENA) - Antisemitski grafiti otkriveni su u barakama na mjestu nacističkog logora smrti Auschwitz-Birkenau II, saopćeno je u utorak iz Memorijala i Muzeja koji upravlja tom lokacijom, osuđujući taj čin kao "nečuven".

Muzej i spomenik Auschwitz-Birkenau čuvaju uspomenu na logor smrti Auschwitz koji je nacistička Njemačka postavila na tlu Poljske tokom Drugog svjetskog rata. Više od 1,1 milion ljudi, većinom Jevreja, stradalo je u plinskim komorama u logoru ili od gladi, prehlade i bolesti.

Grafiti su sadržavali natpise na engleskom i njemačkom jeziku, kao i dva upućivanja na često korištene izreke Starog zavjeta koje često koriste antisemiti, navodi se u saopćenju Spomenika objavljenom na Twitteru, prenosi Reuters.

- Zločin nad spomen mjestom, prije svega, predstavlja nečuven napad na simbol jedne od najvećih tragedija u ljudskoj historiji i izuzetno bolan udarac po sjećanju na sve žrtve njemačkog nacističkog logora Auschwitz-Birkenau - navodi se na Twitter nalogu Muzeja i Memorijala.

Policija analizira i prikuplja dokumentaciju i pregledava video zapise sa mjesta  incidenta, nakon čega je spomen obilježje saopćilo da će ukloniti oznake.

Sigurnosne mjere na tom mjestu se proširuju.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

BiH u sporazumu za ponovnu uspostavu zajedničke stalne izložbe u Državnom muzeju Auschwitz-Birkenau

Papa poziva na prestanak antisemitizma i progona kršćana

U Njemačkoj u porastu antisemitizam

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom