Bosna i Hercegovina     | 06.10.2021. 09:47 |

Murphey najavio veliku podršku SAD-a na euroatlantskom putu BiH

FENA Internet

WASHINGTON, 6. oktobra (FENA) - Kandidat za novog američkog ambasadora u BiH Michael Murphy rekao je na saslušanju pred Komitetom za vanjske poslove Senata Sjedinjenih Država da su njegovi fokusi njegovog rada u BiH ustavne reforme, reforme u vladavini prava, ekonomija i euroatlantske integracije.

 

Kako prenosi Slobodna Evropa, u uvodnoj riječi je obećao provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno ispunjavanje pet ciljeva i dva uslova za izlazak BiH iz režima međunarodne supervizije i time zatvaranje Ureda visokog predstavnika (OHR), te osiguranje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Naglasio je da Amerika mora biti više i izraženije prisutna na Zapadnom Balkanu, a posebno u BiH, te najavio veliku podršku SAD-a na euroatlantskom putu BiH.

Istakao je i da SAD moraju motivisati domaće političare da rade na reformama za dobrobit građana i države.

SAD podržava NATO-ovu politiku otvorenih vrata i aspiracije BiH prema pridruživanju ovom savezu.

- Rusija, s druge strane, ima drugačiju viziju BiH nego SAD. Ona predstavlja viziju propale države sa tenzijama koje ne jenjavaju. Moramo se boriti protiv ovog malignog uticaja. Kina ima opet drugačiji pristup, ona svoju priliku vidi u korupciji koja je sveprisutna u zemlji. Mi moramo svoju priliku vidjeti u borbi protiv te korupcije - kazao je Murphy.

Zaključio je da su njegovi fokusi rada u BiH ustavne reforme, reforme u vladavini prava, ekonomija i euroatlantske integracije.

Američki predsjednik Joe Biden je početkom jula izabrao Murphyja kao osobu koja će predstavljati politiku SAD-a u Bosni i Hercegovini. Nakon prijedloga Bijela kuća je uputila prijedlog imenovanja u Senat SAD-a, koji bi trebao potvrditi ovaj prijedlog.

Murphy ima 29-godišnje iskustvo, a trenutno radi kao zamjenik pomoćnika državnog sekretara za evropska i euroazijska pitanja. Njegov portfolio uključuje evropsku sigurnost, kontrolu konvencionalnog naoružanja i arktičku sigurnost, stoji u biografiji objavljenoj na stranici State Departmenta.

Prije nego što će otići na Kosovo 2009. godine, gdje je služio kao zamjenik šefa misije u Ambasadi u Prištini, bio je i u Bosni i Hercegovini. U Sarajevu je tri godine radio kao politički savjetnik u Ambasadi SAD-a. Trenutno ima diplomatski čin ministra savjetnika.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Veleposlanica Peleg razgovarala s veleposlanicima Murphyjem i Sabolićem

Veleposlanik SAD-a u BiH u službenom posjetu Brčko distriktu

Nikšić: Ambasador Murphy u svakom smislu pokazao da je diplomata od konkretnih djela

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo