Ekonomija     | 06.10.2021. 10:42 |

U FIPA-i razgovarano o unapređenju španskih investicija u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. oktobra (FENA) - Direktorica Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Milica Marković  i novoimenovana šefica Trgovačkog ureda pri Ambasadi Kraljevine Španije Ana Maria Mazo Martinez, te savjetnica za trgovinu Montserrat Perez Ripoll, razgovarale su o unapređenju saradnje u oblasti obnovljivih izvora energije, turizma i infrastrukture.

Cilj susreta bio je i upoznavanje o trendovima stranih ulaganja u BiH, te o trenutnoj ekonomskoj saradnji između dviju država, s fokusom na investicije Španije u BiH.

Dosadašnja iskustva FIPA-e u saradnji s potencijalnim investitorima iz Španije govore da su oni uglavnom bili zainteresovani za obnovljive izvore energije, posebno solarne, zatim turizam, kao i autoindustriju, gdje je uspostavljena saradnja s bh. kompanijama.

Konstatovano je da su španske investicije na dosta niskom nivou, te da bi trebalo pronaći način kako privući nove investitore iz ove zemlje, na čemu će zajednički raditi FIPA i Ambasada Španije.

Trgovački  ured Ambasade Španije i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u saradnji s FIPA-om, Vanjskotrgovinskom komorom BiH, entitetskim privrednim komorama Federacije BiH i  Republike Srpske, i uz učešće Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske i Ministarstva energetike, rudarstva i industrije FBiH organizirali su radionicu “Obnovljivi izvori energije u BiH” koja je održana  23. marta ove godine, saopćeno je iz FIPA-e.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Španski vojni avioni izbacili 26 tona pomoći Palestincima u Pojasu Gaze

Katalonski separatista Puigdemont objavljuje namjeru o kandidaturi za predsjednika nemirne regije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo